Monthly Archive:: July 2013

Pengedar Shaklee Di Sungai Petani dan Kulim

  Hari ni saja nak buat hebahan kat blog ni sebab ramai yang bertanyakan saya boleh Cash On Delivery produk Shaklee kat area mana. Maklumlah ramai yang tak tahu saya berada di Kedah. Kadang-kadang ada customer yang dah bank in duit, tapi bila dia bagi alamat, tengok-tengok dekat sangat je. So lebih senang ambil by [&hellip

Read More...

Kekal Awet Muda Dengan Shaklee Collagen Powder

Hari ini nak bercerita sedikit mengenai Shaklee Collagen Powder. Memang terhangat lah sebab raya pon dah nak dekat. Semua sibuk bertanyakan supplement untuk kulit yang memberukan kesan yang cepat. Ya terbukti dan dijamin Shaklee Collagen Powder memberikan selapas 8 minggu. TETAPI.. Ada yang customer yang menggunakannya dalam tempoah 1-2 minggu sudah menampakkan kesannya. Hebatkan penangan [&hellip

Read More...

Kelebihan Penyusuan Dengan Susu Ibu

Penyusuan Sepenuhnya (Exclusive) Terdapat lapan ayat al-Quran yang membicarakan soal penyusuan ibu iaitu: 1. Surah al-Baqarah ayat 233 “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya…”. 2. Surah at-Talaq [&hellip

Read More...

Sebab-sebab Bayi Menangis

Perkongsian Artikel dari: babycenter.com Apakah sebabnya bayi menangis?  Semua bayi menangis pada masa-masanya. Mereka perlu menangis. Bayi baru lahir yang sihat pun akan menangis juga sebanyak satu hingga tiga jam sehari. Disebabkan mereka tak dapat membuat sebarang apapun untuk diri sendiri, bayi bergantung kepada orang lain untuk memberi mereka makanan, kepanasan dan keselesaan yang mereka perlukan. Tangisan adalah [&hellip

Read More...

Gastrik & Tips Mengelakkan Gastrik di Bulan Ramadhan

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut. Ia biasanya disebabkan gaya hidup dan faktor risiko seperti : – Individu yang kerap mengambil ubat tahan sakit dalam tempoh [&hellip

Read More...

Tips Kurangkan Mual dan Muntah

Apabila seorang wanita hamil, kebiasaannya mereka akan mengalami morning sickness. Tahap keseriusan morning sickness bebeza antara individu. Ada dikalangan ibu hamil tidak pernah merasa morning sickness dan ada yang mengalaminya dengan sangat teruk sehingga di masukkan ke dalam wad. Rasa mual dan muntah yang dialami oleh ibu hamil adalah lumrah lebih-lebih lagi di peringkat awal [&hellip

Read More...

Tips Sembuhkan Luka Bersalin Dengan Cepat

 Luka Bersalin Normal (Episiotomy) Luka Bersalin Ceaser Luka yang dialami oleh ibu-ibu yang baru bersalin memang membuatkan rasa tidak selesa. Bukan sahaja tidak selesa malah kadang-kadang akan lebih memudaratkan jika ianya tidak dijaga dengan betul dan jika kebersihan di kawasan luka tidak dijaga dengan sebaik mungkin. Luka yang dialami membuatkan ibu tidak dapat bergerak seperti [&hellip

Read More...

Jenis Pemakanan Untuk Kesuburan

Apakah jenis makanan yang harus dielakkan oleh wanita yang belum hamil demi menjaga kesuburan, telur dan rahim? Saya juga ingin tahu mengenai makanan terbaik untuk ibu hamil dan makanan yang harus dielakkan oleh mereka.  ALLESYA, Johor.  **************************************************** PEMAKANAN segar dan berkhasiat yang diambil berpandukan keperluan kalori serta mengikut piramid makanan adalah pilihan terbaik. Istilah ‘menguatkan rahim’ adalah [&hellip

Read More...

Ketahui Rahsia Mudah Hamil

Di petang yang hening ni, saya nak share tentang RAHSIA MUDAH HAMIL. Teruja tak?? Seperti yang semua maklum, kehamilan hanya akan berlaku jika berlakunya persenyawaan antara SPERMA+OVUM, dan kita juga tahu bahawa wanita mengeluarkan hanya satu ovum pada setiap bulan dan lelaki pula melepaskan jutaan sperma pada setiap ejakulasi. Jadi bagaimanakah dan bilakah ovum yang [&hellip

Read More...

Amalan Ketika Menyusukan Bayi

Menyusukan bayi bukan sesuatu yang mudah. Ia memerlukan kekuatan fizikal dan mental, niat dan usaha yang berterusan. Ibu menyusu perlu menjaga pemakanan dan mengamalkan tip-tip bagi memudahkan proses penyusuan.Saya ingin kongsikan beberapa amalan yang dilakukan oleh ibu Imam Syafie ketika beliau menyusukan Imam Syafie: 1) Ibu Imam Syafie menyusukan beliau ketika dalam keadaan berwudhu’2) Ketika [&hellip

Read More...