Assalamualaikum

Penulisan saya kali ni saya nak cerita mengenai kolestrol. Kolestrol ni ramai yang ambil ringan dan tak kisah tentang kandungan kolestrol dalam badan. Ada di kalangan kita yang kurus merasakan mereka tiada kolestrol sedangkan orang yang kurus lagi berisiko mengalami kolestrol yang tinggi.

Kolestrol adalah sejenis lemak (yang disebut sebagai lipid) yang diperlukan oleh tubuh untuk bekerja dengan baik. Badan kita boleh menghasilkan kolestrol dan juga mendapatkannya daripada sumber makanan. Terdapat 2 jenis kolestrol iaitu kolestrol ‘baik’ dan kolestrol ‘buruk’.

Kolestral Baik

Tak semua kolestrol itu jahat, ada juga kolesttrol baik.High Density Lipoproteins (HDL) adalah kolestrol baik kerana ia menjalakan fungsi mengeluarkan kolestrol dari pembuluh darah dan membawanya kembali ke hati. HDL juga membantu dalam mencegah pembentukan plak kolestrol dalam pembuluh darah. Bersukan dan bersenam secara teratur dan mengamalkan tabiat pemakanan yang sihat boleh membantu dalam meningkatkan tahap HDL.

Kolestrol Buruk

Low Density Lipoproteins (LDL) adalah kolestrol buruk kerana mereka mempunyai kecenderungan untuk melekat di dinding arteri. Ini menyebabkan pembentukan bahan tebal dan keras dipanggil plak kolestrol. Menurunkan paras kolestrol LDL ini akan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Tahap kolestrol dalam badan seseorang aalah disebabkan oleh faktor keturunan atau diet harian. Pengambilan makanan atau diet yang tinggi lemak tepu boleh mengundang kepada peningkatan kolestrol jahat (LDL) dalam badan seseorang. Apakah cara terbaik untuk mencegah peningkatan kolestrol jahat dalam badan?

 • Berhenti merokok merupakan salah satu cara untuk mengawal kaar kolestrol jahat dalam badan.
 • Pengambilan diet yang seimbang dan tinggi serat.
 • Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak dalam diet harian.
 • Menurunkan berat badan dan capai BMI yang normal
 • Amalkan gaya hidup yang sihat seperti senaman 30 minit setiap hari
 • Amalkan Omega 3 untuk turunkan paras kolestrol

Bagaimana Shaklee Membantu Mencegah Kolestrol Daripada Terjadi dan Menurunkan Paras Kolestrol?

Apabila kolestrol terlalu tinggi, kebiasaanya  doktor akan bekalkan ubat untuk kawal kolestrol dan turunkan paras kolestrol dalam badan. Akan tetapi, selain ubat doktor, anda juga boleh cuba amalkan produk Shaklee secara konsisten bagi membantu masaalah kolstrol yang anda alami.

Terdapat 2 jenis produk Shaklee yang boleh membantu masaalah kolestrol:

 • Phytocol ST

  Sterol dan stanol tumbuhan adalah sebatian semula jadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda.
  .
  Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolestrol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan. Lagi kurang lah risiko saluran darah anda menyerap kolestrol LDL daripada makanan.
  Jadi sekiranya anda siap-siap ambil supplement Phytocol-ST ini sebelum mengambil makanan yang berkolestrol tinggi, kandungan sterol dan stanol tumbuhan yang semula jadi ini (dan mempunyai struktur serupa dengan kolestrol), akan menghalang penyerapan kolestrol daripada makanan. Jadi ia menghalang penyerapan kolestrol ke dalam tubuh badan anda secara semulajadi.
  .
 • Omega Guard Shaklee
  .
  Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan, iaitu asid lemak penting Omega-3, di mana tubuh anda tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri.


  Dua jenis Omega-3 yang utama adalah EPA dan DHA, dan ia amat penting untuk kesihatan manusia. EPA dan DHA ini akan membantu menurunkan kolestrol LDL berlebihan dalam salur darah kita. Ia berfungsi untuk menurunkan kolestrol kita yang dah lama ada dalam badan kita dan bertapa dalam badan kita.

  Antara kebaikan Omega-3 ini adalah ia dapat menurunkan kadar trigliseride di samping menurunkan kolestrol jahat LDL. Ia juga dapat meningkatkan kolestrol baik (HDL), seterusnya menurunkan tekanan darah.

TESTIMONI SETA KOLESTROL SHAKLEE

Jom kita tegok beberapa testimoni customer yang amalkan set kolestrol Shaklee ni. Kepada yang berminat untuk cuba set ni boleh direct order dengan saya ye di link ni : Whatsapp Farhah