Luka Bersalin Normal (Episiotomy)


Luka Bersalin Ceaser


Luka yang dialami oleh ibu-ibu yang baru bersalin memang membuatkan rasa tidak selesa. Bukan sahaja tidak selesa malah kadang-kadang akan lebih memudaratkan jika ianya tidak dijaga dengan betul dan jika kebersihan di kawasan luka tidak dijaga dengan sebaik mungkin. Luka yang dialami membuatkan ibu tidak dapat bergerak seperti orang lain dan perlu lebih berhati-hati ketika berjalan, duduk dan sebagainya. Tidak sabar rasanya hendak sembuh dan menjalani rutin harian seperti biasa.


Selain mengambil ubat-ubatan yang dibekalkan doktor, anda boleh juga mencuba petua tradisional yang dipercayai membantu menyembuhkan luka dengan cepat dan selamat diamalkan.

1.      Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih. Apabila suam, gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit. Lakukan dua atau tiga kali sehari hingga luka sembuh.
petua luka bersalin cepat sembuh

2.      Ikan haruan dipotong dan dicuci bersih. Rebus bersama halia, beberapa biji lada hitam dan sedikit garam. Makan bersama nasi atau dibuat sup.

luka bersalin cepat baik

3.      Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih. Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat yang luka.

cara baik pulih luka

4.      Campurkan biji manjakani, halia, akar kayu dengan air. Rebus kesemua bahan tadi sehingga mendidih. Dalam keadaan masih panas (suam), minum air rebusan tersebut. Amalkan setiap hari.
luka bersalin cepat pulih


5.      Minum air rebusan daun pegaga setiap hari. Selain daripada direbus, daun pegaga juga boleh dibuat ulam. Makanlah bersama garam dan lada hitam yang ditumbuk halus.
cepat pulih luka


info dipetik dari pa&ma