Assalamualaikum

Selamat petang semua dan moga ceria di hari minggu. Hari ni nak share pasal something yang simple-simple je. Hari ni nak share cerita pasal anggur. Semua tahu anggur ni sejenis buah kan. Tetapi anggur ni banyak jenis tau dan hari ni saya nak cerita mengenai keistimewaan anggur muscadine  berbanding anggur biasa.

Anggur muscadine besar tau size dia. Jom kita tengok gambar anggur ni dulu.

anggur muscadine

Anggur muscadine tumbuh semulajadi ditempat yang panas dan lembab, ia berlainan dengan anggur lain yang memerlukan tempat sejuk dan dingin. Anggur ni dikenali sebagai ‘super grapes’ (anggur bersaiz besar) sebab saiznya yang boleh membesar sebesar bola golf tau.

Anggur ni mempunyai jenis kulit yang keras dan tebal. Kalau perasan anggur yang biasa kita makan kan nipis dan lembut kan. Memang luar biasa anggur ni tau. Anggur ni juga tak perlu disembur dengan air atau bahan kimia sebab anggur ni boleh menahan suhu panas dan mampu melindungi dirinya dari bakteris dan fungus.

Berbaza dengan anggur biasa yang mempunyai 19 kromosom, anggur muscadine mempunyai 20 kromosom dimana manjadikannya lebih tahan lasak dan mampu merawat dirinya apabila diserang serangga dan burung.

Part ni paling best, kalau anda nak tahu, sebiji anggur muscadine boleh mencecah sehingga RM 100 sebiji. Bukan senang tau nak dapatkan anggur ni. Tapi saya tahu macam mana nak dapatkan khasiat anggur ni tau. Sebelum tu saya nak share sedikit sebanyak keistimewaan anggur muscadine.

Kesitimewaan Anggur Muscadine:

  • terdapat 88 antioksidan kompoun yang dijumpai alam anggur muscadine
  • 1 biji anggur muscadine bersamaan dengan 5 biji anggur tanpa biji dari segi kandungan fiber
  • ia membantu masaalah pengahdaman , sembelit dan buasir lenih cepat dari anggur biasa
  • kandungan fiber yang tinggi dalam anggur muscadine membuatkan kenyang lebih lama, sangat bagus untuk mereka yang nak berdiet
  • mengandungi lebih tinggi kandungan antioksidan iaitu 40 kali ganda berbanding anggur biasa
  • mengandungi alegik asid yang boleh menghalang pembentukan sel kanser
  • mengandungi dua kali lebih vitamin c dari anggur biasa
  • mengandungi 6 kali lebih resveretrol berbanding anggur merah biasa

anggur muscadine2

Kalau nak tahu, keistimewaan anggur muscadine anda boleh dapati dalam Vivix sebab antara kandungan Vivix adalah anggur muscadine. Sebab tu Vivix ni mampu menyembuhkan pelbagai penyakit kronik. Jom tengok sendiri testimoni dalam beberapa entry ni:

Sebenarnya banyak lagi fungsi Vivix untuk penyakit-penyakit kronik. Next entry saya akan share testimoni pesakit sendi kronik yang sembuh dengan Vivix. Selalulah melawat blog saya untuk tahu info yang lebih lagi mengenai Vivix. Berminat nak order boleh sms/wasaap Farhah 0129478477.