Assalamualaikum

Tengah santai-santai sambil rest bersama keluarga, kami nak cerita pasal katarak mata ni. Tahu tak katarak mata tu apa? Saya pon baru membuat bacaan pasal katarak mata ni. Jom saya share pasal katarak mata dan cara sembuhkan katarak mata tanpa perlu di bedah.

katarak

Katarak ni sebenarnya merupakan sejenis selaput putih yang menyelaputi anak mata. Ia terjadi akibat penuaan dan selalunya mereka yang berumur dalam linkungan 55 hinga 65 tahun berisiko untuk dapat katarak mata.

Katarak mata juga terjadi disebabkan oleh selaput di bahagian kanta semulajadi mata manusia yang menghalang cahaya dan imej menembusi mata. Bila usia kita meningkat, kadar mendapat katarak juga meningkat. Akan tetapi ada juga di kalangan kanak-kanak dan orang muda yang mendapat katarak mata.

vivix 10

Tanda dan Gejala Katarak:

 • Penglihatan kabur atau samar
 • Melihat lingkaran cahaya di sekitar cahaya pada malam hari
 • Peka terhadap silau
 • Sukar membezakan warna
 • MElihat gambar berkembang atau berganda
 • Kesukaran melihat pada waktu malam

Lain-lain faktor yang menyebabkan katarak:

 • Diabetes malitus dimana kandungan gula dalam darah menjadikan kanta kurang kenyal dan membentuk katarak
 • Merokok
 • Sinar ultraungu
 • Kecederaan
 • Dilahirkan dengan katarak (kongenital). Katarak boleh berlaku pada bayi atau kanak-kanak jika si ibu menghidap jangkitan penyakit seperti rubela semasa kehamilan

Rawatan Katarak Mata:

Untuk kes katarak mata yang tidak serius, mungkin tidak perlukan pembedahan. Ia hanya perlu kepada penjagaan rapi seperti kacamata yang bersesuaian dan cahaya mencukupi untuk melakukan aktiviti harian.

Jika sekiranya katarak dah menjadi semakin serius, pesakit biasanya perlu menjalani pembedahan. Pembedahan inilah yang membuatkan sesiapa sahaja menjadi gerun.

Rawatan Alternatif Katarak Mata Tanpa Perlu Di Bedah:

vivix 9

Saya nak share satu testimoni di mana ibu kepada Puan Rosliza telah mengamalkan Vivix sebagai supplement tambahan. Ibunya takut untuk jalani pembedahan dan alhamdulillah selepas 2 minggu mengambil Vivix, ibunya banyak mengalami perubahan yang positif.

” Happy sangat bila boleh beri kesihtan pada mak

Mak mengalami masaalah katarak maka kedua belah menyebabkan penglihatan mak kurang jelas. Takut nak menjalani pembedahan katarak mata, saya belikan Vivix Shaklee pada 08.02.16.

Alhamdulillah mak baru minum 1/2 botol Vivix, nampak perubahan mata sebelah kiri yang bebas dari katarak tersebut.

Bukan itu sahaja, mak juga mengalami masaalah lutut. Kini lutut mak semakin ok dan mak tak perlukan pain killer untuk hilangkan sakit lutut mak..80% bergantung kepada ubat sintetika..bebas kimia.

Badan mak pun semakin ringan nak bergerak

Happy sangat, insyaAllah berbakti pada orang tua adalah satu nikmat yang sangat membahagiakan seorang anak” – Puan Rosliza Hj Md Tawal

katarak sembuh dengan vivix 2

Seronokkan dapat selesai kan masaalah kesihatan mereka di luar sana apetah lagi masaalah kesihatan ahli keluarga. Jangan pernah putus harapan untuk berusaha dan ikhtiar kerana yang menyembuhkan Allah, kita usaha sedaya mungkin dengan cara apa sekali pon. InsyaAllah Vivix boleh termasuk dalam list untuk anda ikhtiarkan. SMS/Wassap Farhah 0129478477 untuk order.