Assalamualaikum

Hamil luar rahim atau kehamilan ektopik merupakan salah satu situasi yang mungkin akan di hadapi atau telah poh dihadapi oleh ibu-ibu diluar sana. Hamil luar rahim ni bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu.

hamil luar rahim

Kebiasaanya kehamilan luar rahim berlaku di dalam tiub falopio. Apabila kehamilan ni berkembang, ia boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat serta pendarahan, jika dibiarkan, tiub falopio boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman.

Apakah tanda atau gejala hamil luar rahim ni?

 1. Mual dan Muntah
  Seperti kehamilan biasa, ibu akan mengalami rasa mual dan muntah. Tetapi berbeza dengan mual dan muntah yang di alami oleh kehamilan biasa, mual dan muntah bagi yang alami kehamilan luar rahim disertakan dengan rasa krem di bahagian perut.
 2. Sakit Pada Bahagian Tubuh
  Selain sakit di bahagian perut, rasa nyeri dan sakit juga dapat dirasai di beberapa bahagian tubuh wanita seperti di bahagian  bahu, leher, rektum, pinggul dan sisi tubuh.
 3. Pendarahan
  Kran dan sakit di bahagian perut di sebabkan oleh otot yang mengembang di bahagian tiub falopio. SAkit yang dialami biasnaya disertakan dengan pendarahan yang banyak.
 4. Pening atau Mudah Penat
  Merekan yang mengalami kehamilan ektopik akan rasa pening dan mudah penat mungkin disebabkan kehilangan banyak darah.
 5. Pengsan
  Jika kehamilan luar rahim tidak dapat di kesan dengan cepat, tiub falopio akan pecah dan boleh menyebabkan seseorang itu pengsan dengan serta merta dan boleh membahayakan nyawa.

Pengalaman sendiri mengalami kehamilan ektopik, memang sakit tak terkata. Bahagian perut dan pinggang rasa krem dan sakit sangat. Pendarahan pon berlaku dengan banyak seolah-olah kita datang haid. Alhamdulillah dapat di kesan dengan lebih awal sebelum tiub pecah dan telah pon melalui laparoscopic untuk membuang kandungan tersebut. Next entry saya akan bercerita tentang penyebab berlakunya kehamilan luar rahim dan rawatan untuk kandungan luar rahim.