Assalamualaikum

Bercakap tentang rabun, saya sendiri mengalami masaalah rabun dan silau sejak dari saya kat Universiti tetapi saya jenis tak suka pakai spek. Masa tu tak teruk sangat rabun so tak kisah sangat.

rabun silau

Keadaan lebih teruk bila lepas kahwin dan melahirkan anak. Keadaan tu saya sedar bila nak drive waktu malam mata saya kurang jelas melihat kereta di hadapan dan juga lagi bertambah teruk bila terkena silau lampu. Ini dinamakan rabun silau.

Masaalah rabun silau akan menganggu pemandangan sesorang yang memandu kenderaan terutamanya pada waktu malam. Rabun silau ni berpunca daripada penggunaan gajet yang berlebihan. Pendedahan mata kepada skrin cerah dalam jangaka masa yang panjang boleh menyebabkan masaalah rabun silau.

Rabun silau atau nama dari segi perubatan adalah ‘astigmatisme’ berlaku disebabkan imej yang terbentuk lebih dari satu titik fokus oleh permukaan kornea yang tidak rata. Apabila keadaan ini berlaku, cahaya yang masuk tidak dapat difokuskan pada satu titik sahaja lalu membentuk imej yang kurang jelas.

Tips Untuk Mengatasi Masaalah Rabun Silau:

  1. Lihat pokok hijau dalam tempoh sepuluh minit pada setiap pagi. Berdiri di satu posisi sahaja dan fokus kepada titik tersebut.
  2. Elakkan membaca buku atau melihat skrin telefon dalam suasan cahaya yang samar.
  3. Banyakkan makan makanan yang mempunyai kandungan Vitamin A yang tinggi seperti minum jus lobak merah
  4. Jangan melihat skrin komputer terlalu lama. Rehatkan mata setiap 30 minit dengan melakukan sedikit senaman mata.  Pejam dan celik beberapa kali untuk meregangkan  otot mata.
  5. Makan supplement yang mengandungi tinggi kandungan Vitamin A. Pengalaman saya, saya amalkan pengambilan Carotomax dan alhamdulillah sekarang dah boleh drive kereta pada waktu malam. Boleh baca lanjut berkaitan Carotomax di entry saya sebelum ni : Atasi Masaalah Mata Dengan Carotomax.

Carotomax

Jika berminat nak cuba carotomax boleh hubungi saya Farhah 0129478477.