Assalamualaikum

Bila dengar tajuk koyak ketika bersalin, semua ibu-ibu hamil akan rasa ngeri. Apabila bayi telah memasuki saluran peranakan dan bersedia untuk dilahirkan, ibu yang akan melahirkan berisiko koyak di bahagian perineum.

Tips Elak Koyak Ketika Bersalin
Koyakan berlaku kerana diameter faraj hanyalah di antara dua hinga tiga sentimeter, sedangkan serviks perlu meregang sehingga 10 sentimeter dengan bantuan hormon dan otot disebabkan diameter kepala bayi biasanya 10 sentimeter.

Kebiasaannya wanita yang kali pertama melahirkan bayi secara normal biasa akan mengalami koyakan di bahagian tersebut. Akan tetapi keadaan ini bergantung pada situasi dan faktor tertentu.

Luka koyakan sangat susah nak jaga dan memang menyeksakan. Antara sebab koyakan berlaku disebabkan oleh cara meneran yang tidak betul dan kawasan perineum tidak anjal.

Bagi nak elak koyakan ketika bersalin ni ada 4 faktor mempengaruhi:

1. Kedudukan yang betul ketika bersalin

2. Urutan perineum

3. Teknik pernafasan dan meneran yang betul

4. Pemakanan

Hari ni saya sentuh faktor pemakanan yang mempengaruhi koyakan ketika bersalin. Apa pemakanan yang terbaik yang ibu hamil perlu amalkan semasa hamil supaya kulit dibahagian perineum menjadi lebih elastik dan sukar untuk koyak. Antaranya:

1) Vitamin C : Vitamin C mempunyai kolagen. Kolagen adalah protein yg menyokong sel-sel dgn kuat. So kulit akan jd lebih kuat utk menegang dan elak dr koyak.

2) Minyak ikan: Minyak ikan Omega3 merupakan minyak ikan terbaik.  Ia boleh meningkatkan keanjalan kulit, kulit lebi elastik dan boleh elak dr terkoyak.

3) Cysteine: Cysteine ni adalah sejenis asid amino. Sumber terbaik cysteine adalah dari ikan, soya dan kekacang. Ia juga merupakan salah satu asid amino dalam Energizing Soy Protein yg menggalakkan keanjalan kulit dan bolej elak dr koyakan ketika bersalin. Sebab itu protein dari soya ini penting. Boleh refer artikel sebelum ni berkaitan 10 sebab kenapa protein soya penting.

Jadi kepada ibu-ibu hamil, bermula dari awal kehamilan perlulah amalkan pemakanan yang sihat dan pengambilan makanan tambahan bagi mengurangkan risiko koyak atau kena guting ketika bersalin. Saya nak share pengalaman ibu yang bersalin 3 kali tanpa koyakan episotomi.

Tips Elak Koyak Ketika Bersalin

Pengalaman sendiri masa bersalin anak kedua, alhamdulillah tiada koyakan episotomi. Laluan pon senag je terbuka. Baru teringat yang saya juga mengamalkan pengambilan pemakanan yang dinyatakan di atas tu sepanjang kehamilan.

Menarikkan?? Hanya melalui pemakanan boleh bantu elak koyak ketika bersalin. Selamat mencuba bagi ibu-ibu hamil. Ini merupakan salah satu ikhtiar. Tak salah usahakan dulu then kita bertawakkal. Moga ibu-ibu semua selamat melahirkan.

Farhah 0129478477 (SMS/Wassap)

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI
**Anda mungkin ingin mengenali saya sebagai 5 FIGURES INCOME BIZ MENTOR