MamaWorld Collections

Cegah HB Rendah Ibu Hamil Jangan Sampai Kena Warded

hb rendah

Masaalah HB rendah atau HB Low ni sering dialami oleh ibu hamil. Biasa kalau pergi check up di klinik, nurse akan bagi tahu samaada HB ok ataupun HB rendah. Kalau biasa HB rendah memang nurse akan bagi nasihat supaya ambil makanan tambahan yang tinggi kandungan iron atau zet besi. HB maksudnya hemoglobin dalam darah. Fungsinya pulak untuk membawa oksigen menerusi sel darah merah dari paru-paru ke seluruh badan kita.Di dalam hemoglobin terdapat sel protein dan zat besi yang diperlukan terutama wanita mengandung bagi membekalkan oksigen kepada bayi mereka. Bila paras hemoglobin rendah maksudnya, sel darah merah yg bawak oksigen ke seluruh badan tu tak cukup.Sebab itu lah akan jadi masaalah anemia atau kurang darah.

Pengalaman sendiri dari dua kehamilan, alhamdulillah tiada masaalah HB rendah selepas amalkan makanan tambahan yang tinggi kandungan iron. Masa hamil memang pemakanan kena jaga. Selain dari pemakanan, makanan tambahan yang mengandungi kandungan zat besi yang tinggi sangat-sangat perlu. Memang kita sebaik mungkin mengambilan makanan yang mengandungi kandungan zat besi yang tinggi, tetapi kadang-kadang cara memasak juga boleh merosakkan kandungan zat besi tersebut. Jom kita review sikit punda dan risiko yang akan di alami oleh ibu hamil yang mengalami HBrendah. Jangan pandang remeh tau!!!

PUNCA HB RENDAH:

  1. Peningkatan dalam isipadu darah
  2. Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
  3. Penurunan kadar HB normal
  4. Kurang pengambilan zat besi dalam diet
  5. Kekurang folic acid
  6. Pendarahan gastrointestinal
  7. Kehilangan darah dari pendarahan buasir

RISIKO HB RENDAH:

Kesan kepada ibu
· Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
· Mengalami keguguran
· Mengalami kegagalan jantung
· Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
· Risiko alami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan
· Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
· Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
· Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
· Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
· Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

CARA TERBAIK UNTUK MENINGKATKAN PARAS HEMOGLOBIN DLM DARAH?

1. Makan makanan yang tinggi kandungan zat besi seperti

2. JANGAN ambil pil tambah darah ( ex: Vitalea Iron Formula)  dengan air susu (eg. teh susu dan kopi susu) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin .
– sebaiknya diambil bersama air masak atau air buah-buahan

Ok kat bawah ni ada video sharing dari seorang yang mengalami anemia yang teruk sampai kena warded. Setiap kali pregnant mesti anemia..setiap kali anemia confirm pregnant..hehe..tapi kandungan kali ketiga dia bebas anemia..ape rahsia beliau???

https://vimeo.com/ireachhd/adikdegil#t=0s

Selain tu boleh tengok juga testimoni daripada customer ni:

 

 

Ingin dapatkan supplement elakkan hb rendah?? Boleh order sendiri gunakan Kad Kredit atau Kad Debit boleh direct tekan di bawah. If nak order direct dengan saya pon boleh.

 

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI
Farhah&Jamil (881663) 
SMS/Wassap: 0129478477  
atau PM sy di link ni: http://tinyurl.com/qh7rqx9 
FB: Ummu Ziyad Ibn Jamil 
Page:
Mamaworld Collections 
Ikhtiar Hamil 
Vitamin C Plus 500mg (Original) 
Pengedar Supplement Sungai Petani

Exit mobile version