Assalamualaikum

morning sickness

Entry hari ni nak bercerita pasal kehamilan je..bukan teruja sebab hamil tapi nak berkongsi sahaja sebab banyak isu bersangkut paut dengan kehamilan ni.Ibu hamil ni mesti masa awal-awal disahkan mengandung akan rasa loya, mabuk dan muntah-muntah kan?? Ini biasanya tanda-tanda awal yang anda sememangnya hamil.

Masaalah mabu-mabuk dan muntah-muntah ni sebenarnya perkara biasa bagi ibu hamil di awal kehamilan. Cuma yang membeakan adalah teruk ataupun tidak sahaja sebab setiap orang akan melalui pengalaman yang berbeza. Rasa mabuk dan mual ni tercetus bila kita terbau benda-benda yang busuk, atau kadang-kadang bau masakan pon boleh membuatkan kita jadi mual dan rasa nak muntah.

Kebiasaanya orang panggil “morning sickness” atau mabuk pagi. saya rasa isitilah ni kurang tepat sebab mabuk atau loya boleh terjadi bila-bila masa sahaja. Mungkin juga pada waktu pagi lebih teruk. Terpulang kepada badan masing-masing.

Rasa loya sebenarnya adalah tanda yang hormon kehamilan anda berada di tahap yang cukup tinggi untuk meneruskan kehamilan. Pernah terbaca satu statemnt mengatakan jikalau kita alami rasa loya-loya, risiko untuk mengalami keguguran tu rendah. Tetapi bukan lah bermaksud kalau tak alami loya-loya tu kandungan kita tidak sihat. Beruntunglah kepada sesiapa yang tidak mengalami masaalah loya. Cuma perlu gembira juga kalau anda mengalami rasa loya keana mabuk hamil merupakan petanda baik bahawa paras hormon kehamilan anda berada di tahap tinggi.

Kenapa kebanyakan dari wanita hamil mengalami mabuk hamil atau loya?? Punca sebenar yang menyebabkan mabuk hamil ni sebanrnya tidak diketahui cuma ia dikatakan ebrkaitan dengan hormon hCG dan estrogen. So bertahanlah bagi ibu hamil dan enjoylah moment ketika anda hamil.

Pengalaman saya sendiri, anak pertama saya alah kepada makanan. Tidak boleh bau langsung makanan. Kalau terbau akan membuatkan saya pening dan nak pitam. Pengalaman anak kedua pula, saya alah kepada bau busuk. Pantang ada bau busuk, diluahkan semua isi perut. Pengalaman sekarang belum dapat detect lagi cuma sekarang terasa mual dan tidak selera makan walaupun lapar. So berbeza ye lain-lain anak.

Bagi mengelakkan rasa mual tu, saya ambil vitamin secukupnya dan juga jaga pemakanan sebab kalau tak makan memang akan rasa mabuk dan nak pitam. Se pengambilan makanan yang mencukupi serta supplement tambahan dapat membantu mengurangkan rasa loya, mabuk dan muntah.

Antara supplement yang boleh diambil untuk melegakan rasa loya adalah:

  1. Peppermint Ginger Plus
    – Ok supplement halia ni dapat melegakan rasa loya dan nak muntah. Selain itu ia dapat membuang angin dari badan dan anda pasti rasa lega sangat-sangat.
  2. Chewable Vitamin C
    – Rasa masam-masam manis Vitamin C ni dapat mengurangkan rasa mual. Daripada dok kunyah asam, ambil Vitamin C ni lagi bagus.
  3. Performance Drink
    – Bila kerap muntah, kita akan kekuarangan air dalam badan. So pengambilan Performance Drink bagus untuk memberi tenaga serata mengekalkan bendalir dalam badan agar kita tidak ter dehidrat.

Bagi ibu hamil yang mengalami masaalah yang sama seperti saya, try lah set vitamin ni. Sedikit sebanyak dapat membantu kurangkan loya dan rasa nak muntah serta member tenaga yang berpanjangan. Jangan lupa juga untuk ambil Set Hamil bagi membantu pembesaran janin dan kesihatan ibu yang hamil.

Ingin dapatkan Supplement yang dapat mengurangkan morning sickess dan juga Set Hamil Shaklee??? Boleh order sendiri gunakan Kad Kredit atau Kad Debit boleh direct tekan di bawah. If nak order direct dengan saya pon boleh.

 

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI

 

Farhah&Jamil (881663) 
SMS/Wassap: 0129478477