Assalamulalaikum

Talasemia atau dalam term english thalasemia adalah sejenis penyakit yang berkait rapat dengan darah. Talasemia adalah satu pembentukan sel darah merah yang tidak normal diwarisi daripada ibu bapa kepada anak-anak mereka samaada lelaki atau perempuan.

talasemia

Jenis Talasemia:

 • Alpha Talasemia
  Ia terjadi ketika gen yang berhubungan dengan alpha protein hilang atau berubah (bermutasi). Ia terjadi paling umum dari orang Asia Tenggara, Timur Tengah, Cina dan orang keturunan Afrika.
  .
 • Beta Talasemia
  Ia terjadi ketika cacat gen yang sama mempengaruhi produksi protein beta glosbin. Ia terjadi pada orang yang asal dari Mediteranian dan ada sedikit melibatkan orang Cina dan negara Asia lainnya serta Afrika dan Amerika.

Bentuk talasemia pula boleh di bahagikan kepada dua peringkat:

 • Talasemia Major
  Mewarisi gen talasemia dari kedua orang tuanya. Major talasemia biasanya boleh menyebabkan kematian bayi yang belum lahir atau di saat akhir kehamilan.
  .
 • Talasemia Minor
  Mewarisi gen talasemia dari salah satu orang tua. Bagi anak-anak yang lahir dengan minor talasemia adalah normal di saat kelahiran tetapi akan menghidap anemia yang teruk.

Rawatan untuk pesakit talasemia:

Bagi pesakit talasemia minor, rawatan transfusi darah akan di lakukan bertujuan untuk menghilangkan zat besi dari tubuh.

Hari ni saya nak share salah satu ikhtiar yang boleh membantu penghidap talasemia. Bagaimana vivix boleh membantu pesakit talasemia??

Vivix adalah supplement yang terbaik untuk pesakit talasemia kerana vivix bertindak memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA. Jom kita tengok testimoni mereka yang dah sembuh dengan ikhtiar Vivix.

vivix dan talasemia
Alhamdulillah vivix hanya sebagai ikhtiar dan penyembuhnya Allah. Tidak salah mencuba dan jadikan vivix salah satu daripada ikhtiar anda. JIka berminat boleh sms/wassap Farhah 0129478477 untuk sebarang pertanyaan atau order.