Berikut adalah Statistik Obesiti Mengikut Negeri. Jom intai-intai Negeri mana yang paling tinggi penduduknya yang obes. Negeri Perlis nampaknya. Baiklah orang-orang Perlis, sila jaga pemakanan anda..

Untuk pengetahun, jantina yang lebih cenderung obese adalah PEREMPUAN. Mesti ada yang kecut perut dengar kan. Tetapi ini bukan cakap kosong smata-mata, ini adalah berdasarkan kajian pada tahun 2006 dan ianya masuh relevan sehingga kini. 

Berdasarkan hasil kajian yang sama, individu yang berusia 40 tahun ke atas lebih cenderung mendapat obese kerana kadar metabolisme di kalangan usia tersebut semakin menurun. Tetapi kanak2 juga berisiko untuk mendapat obese jika pemakanan mereka tidak dijaga dengan betul.

Nak elakkan dari obese dan dalam masa yang sama nak diet bukan sesuatu yang mudah. Diet yang diambil mestilah diet yang sihat dan tidak menjejaskan kesihatan. Jom kita tengok cara untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan selamat:

1. Makan lebih banyak sayuran
Selain sayuran mengandung kalori yang lebih rendah. Juga sayuran sanggup membuat anda merasa kenyang lebih lama.
2. Minum air putih yang banyak
Pada saat makan pagi, anda boleh minum jus. Tapi selepas itu, biasakan hanya minum air putih dan dalam jumlah yang banyak. Minimum 2.5 – 3 liter sehari.
3. Makan 5 hingga 6 kali dalam kuantiti kecil per hari
Jika anda sekarang makan 3 kali sehari dalam kuantiti yang biasa, cubalah mengubahnya menjadi 5-6 kali dalam kuantiti yang kecil per hari. Cara ini sangat efektif untuk mengurangkan berat badan, kerana tubuh akan memproduksi insulin lebih sedikit sehingga kadar gula dalam darah lebih terkawal dan mengurangi rasa lapar. 
4. Ganti makan pagi dengan cereal atau oatmeal
Makan pagi menyumbang kalori yang signifikan, dengan menggantinya dengan cereal atau oatmeal anda dapat mengurangi sampai 30% dari kalori yang diserap per hari. Pasti cereal dan oatmeal yang mengandung fiber dan kalsium tinggi, serta rendah lemak.
5. Kurangkan makanan berkadar garam tinggi dan karbohidrat tinggi
Ini cara menurunkan berat badan tercepat, karena dengan anda mengurangi kandungan garam dan karbohidrat, maka tubuh akan mengurangi penyimpanan cairan berlebihan..oleh itu anda dengan mudah dapat menurunkan berat badan hingga 2 kg dengan cara ini.
6. Jangan lupa makan atau mengurangi jumlah makan dalam sehari
Lupa makan atau dengan sengaja mengurangi jumlah makan dapat mengganggu metabolisme pembakaran kalori, dan juga menyebabkan rasa lapar berlebihan. Biasanya jika anda tidak makan siang, anda akan makan lebih banyak pada malam hari.
7. Kurangkan portion makan setelah jam 12 tengahari
Perlu diingat bahwa penambahan berat badan adalah kerana kalori yang tidak habis terbakar, dan dibawa tidur pada malam hari sehingga berubah menjadi lemak. Ubahlah porstion makan anda menjadi lebih kecil setelah jam 12 tengahari, sehingga tubuh mempunyai waktu yang cukup untuk membakar semua kalori yang masuk sebelum anda tidur pada malam hari.

Disamping mengamalkan tips-tips tersebut, pengambilan supplement juga membantu untuk memberikan kesan tindak balas yang cepat dan mempercepatkan lagi penurunan berat badan. Antara supplement atau makanan tambahan yang boleh diambil adalah LecithinLecithin bertindak untuk memecahkan lemak-lemak degil yang terkumpul di dalam badan. Dalam masa yang sama, pengambilan OmegaGuard boleh mengawal kolestrol dalam badan.

Selain itu, Alfafa dan HerbLax juga penting dalam diet harian anda bagi melancarkan proses detox dan menyingkirkan lemak2 yang telah dipecahkan. Alfafa dan HerbLax juga penting bagi mengurangkan risiko sembelit

Bagaimana nak elakkan dari asyik terasa lapar sepanjang masa. Nah dia..Isolate Soy Protein atau Cinch Shake Mix boleh membantu anda. Pengambilan salah satu daripada dua protein ini akan membuatkan anda rasa kenyang lebih lama sekaligus membentuk dan memelihara otot-otot. Jadi apabila berat badan sudah menurun, maka tak nampaklah kesan menggeleber di sana sini. Gabungan 3 supplement ini sudah terbukti berjaya menurunkan berat badan. Anda bila lagi mahu cuba???

Info lain cadangan set slimming boleh rujuk di sini