Rajah menunjukkan keadaan keputihan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat. Jangkitan oleh bakteria akan menghasilkan keputihan yang berwarna kuning/hijau. Jangkitan oleh yis/kulat menyebabkan warna putih.
Keputihan adalah sesuatu yang biasa dialami oleh kaum wanita. Keadaan ini akan membuatkan seseorang wanita itu tidak selesa malah sehingga kurang keyakinan diri. Masaalah keputihan juga akan menyebabkan seseorang itu akan rasa malu untuk bersama pasangan mungkin kerana baunya yang tidak menyenangkan. Secara tidak langsung akan menganggu ‘mood’ untuk bersama.

Keputihan sebagaimana yang kita maklum adalah lelehan lendir yang keluar dari faraj seorang wanita yang berbeza sifatnya antara seorang individu dengan individu yang lain.

Keputihan terbahagi kepada 2 jenis:


Keputihan Normal adalah keputihan yang berwarna jernih dan putih. Kebiasaanya keputihan jenis ini akan keluar setiap bulan seminggu sebelum kedatangan haid. Keputihan jenis ini tidak berbau dan tidak menyebabkan kegatalan.

Keputihan Abnormal
adalah keputihan yang keluar dari faraj serta berubah warna seperti kekuningan dan hijau serta baunya yang busuk. Keputihan jenis ini adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Keadaan ini akan menyebabkan bahagian sulit mengalami kegatalan.

Masaalah keputihan yang tidak normal tidak boleh dibiarkan berlarutan kerana bakteris dan virus di pangkal rahim boleh membawa kepada sakit kanser/ tumor / ketumbuhan dalam rahim. Bukan itu sahaja, ia juga boleh merosakkan kilang telur seterusnya membawa kepada mandul.

Kebiasaanya apabila kita mengadu tentang masaalah keputihan di klinik, Doktor hanya akan berikan sejenis antibiotik atau antifungal. Adakah antibiotik mampu merawat masaalah keputihan?? Anda silap!!! Kebanyakan antibiotik atau antifungal akan bertindak memusnahkan segala jenis floral (bakteria) dalam badan kita termasuklan BAKTERIA BAIK. Keadaan ini akan membawa kepada ketidakseimbangan flora dalam badan kita. Apabila keadaan ini berlaku, masaalah keputihan akan berulang  dan akan menyebabkan ianya menjadi makin teruk.


Gambarajah ni menunjukkan bagaimana antibiotik
 membunuh semua jenis floral dalam badan kita termasuk bakteria ‘baik’


Kepada wanita diluar sana, cegahlah keputihan sebelum terlambat kerana ianya akan membawa epada kesan yang lebih terus sehingga mendatangkan penyakit.

Shaklee menyediakan rawatan alternatif bagi merawat keputihan dengan pengambilan ALFALFA 
Alfalfa yang mengandungi pelbagai khasiat mampu bertindak dalam mengatasi masalah keputihan ini. Selain itu, alfalfa juga turut mengandungi phytoestrogen yang bertindak sebagai perapat bagi mengetatkan kembali vagina selain membantu meningkatkan libido. Alfafa juga dikaitkan dengan pembesaran payudara disamping mampu menangani masalah sembelit dan alahan/allergic