INFO UNTUK IBU HAMIL (SIapa yang hamil,sila baca ye)

*******************

Ibu hamil memerlukan makanan lebih banyak daripada biasa. Selain untuk keperluan dirinya, ibu hamil juga harus makan untuk janin yang dikandung. Agar janin dapat berkembang dan membesar dengan baik, makanan ibu hamil harus memenuhi keperluan gizi berikut.

Protein.

******

Selain sebagai sumber kalori, protein juga diperlukan

 untuk pembentukan sel dan darah. Ibu hamil memerlukan protein sebanyak 60 gram setiap hari (lebih banyak 10 gram dari biasanya), yang dapat diperoleh dari daging, ikan, putih telur, kacang-kacangan, tahu dan tempe.

~~untuk lebih mudah dan khasiat yang terpelihara, consume jek ESP..kan senang…:-)

Kalsium.

*******

Pengambilan kalsium 1000 mg/hari diperlukan untuk menjaga pertumbuhan tulang dan gigi, kontraksi otot dan sistem syaraf.

Vitamin D.

********

Vitamin D berguna untuk pembentukan tulang kerana membantu penyerapan kalsium.

~~Jadi, consume lah OSTEMARTIX yang lengkap dengan vitamin D supaya penyerapan kalsium lebih OPTIMUM.

Vitamin A.

*******

Vitamin A bermanfaat untuk pemeliharaan kulit, fungsi mata dan pertumbuhan tulang. Namun begitu, pengambilan vitamin A tidak boleh berlebihan karena dapat mengganggu pertumbuhan embrio..(ingat ye!!)

Zat Besi.

*******

Zat besi banyak diperlukan untuk pembentukan darah. Kekurangan zat besi akan mengakibatkan anemia yang berbahaya bagi ibu dan bayinya. Suplemen zat besi mungkin diperlukan mulai minggu ke-20 kehamilan, terutama bila ibu hamil memperlihatkan tanda-tanda anemia. Ibu hamil memerlukan zat besi 30 mg/hari atau dua kali lipat dari biasanya.

~~Seeloknya, pengambila zat besi diambil seawal kehamilan lagi..Dan bagi anda yang mempunyai masalah Hb rendah, boleh mengambil VITALEA 2biji sehari..

Vitamin C.

********

Vitamin C bermanfaat memudahkan penyerapan zat besi oleh tubuh, selain untuk menjaga kesehatan gigi dan gusi..Dan membantu ibu untuk meningkatkan imunisasi badan…