Assalamualaikum

Cuti sekolah dah nak habis kan. Mesti ramai yang khatankan anak-anak masa cuti sekolah panjang ni. Ramai ibu bapa yang pening nak bagi luka berkhatan cepat sembuh. Biasala budak-budak bukan pandai dok diam ditambah pula kena berpantang dari segi makan, mana ada budak-budak sanggup bertahan lama-lama.

Berkhatan ni seperti kita tahu, ia merupakan istilah yang digunakan untuk pembedahan kecil dimana sebahagian daripada kulit berlebihan pada hujung zakar di buang. Biasanya berkhatan ni ada yang memerlukan jahitan bergantung kepada kaedah yang digunakan.

Selepas berkhatan, penjagaan luka perlu dijaga dengan rapi. Bahagian yang luka perlu sentiasa jering dan dan bersih untuk elakkan sebaang jangkitan kuman. Biasanya kalau sakit akan diberi ubat tahan sakit bagi mengurangkan rasa sakit di tempat luka tersebut.

Biasanya kanak-kanak yang berkhatan perlu memakai seluar yang longgar atau kain pelikat bagi mengelakkan sentuhan pada bahagian luka. Selain itu, pemakanan juga perlu dijaga. Elakkan memberi makan makanan yang boleh menyebabkan gatal dan keradangan. Makanan yang jenis ni akan melambatkan lagi proses pemulihan luka berkhatan tersebut.

Dalam entry ni saya nak share pengalaman ibu-ibu yang menggunakan Set Berkhatan Shaklee bagi menyembuhkan luka berkhatan dengan cepat. Alhamdulillah memang luka cepat kering dan sembuh dengan cepat.

Bagi yang ada aibu bapa yang nak khatan kan anak-anak, boleh lah masukkan Set Berkhatan Shaklee dalam list supplement yang wajib diambil selepas berkhatan bagi mempercepatkan penyembuhan luka. Kalau nak cuba boleh hubungi saya Farhah 0129478477.