Assalamualaikum

Entry blog hari nak cerita paasl kanser juga oleh kerana kurangnya kesedaran irang ramai tentang kanser dan apa perlu dilakukan bagi mencegah dan merawat kanser tersebut. kali ni saya nak kongsi berkatan kanser paru-paru, punca kanser paru-paru, tanda-tanda yang perlu di ambil berat dan rawatan untuk kanser ini.

kanser paru-paru

Kanser paru-paru dikenali juga sebagai karsinoma paru-paru atau karsinoma pulmonari yang merupakan sejenis tumor yang mengancam par-paru. Kanser paru-paru merupakan salah satu penyebab utama kematian di Malaysia. Ia merupakan kanser ketiga  selepas kanser payudara dan kanser kolorektal. Majoriti lelaki mengidap kanser ini.

Kanser paru-paru merupakan kanser pembunuh nombor satu lelaki. Antara punca utama kanser paru-paru adalam merokok kerana apabila merokok, bahan beracun akan melalui paru-paru ketika asap rokok disedut. Antara punca-punca utama kanser paru-paru:

 1. Menghisap rokok samaada akif atau pasif
 2. Pencermaran udara dari asap kereta, asap kilang dan lain-lain
 3. Pendedahan kepada asbestos
 4. Penyakit paru-paru seperti tuberkulosis (TIBI) meningkat risiko menghidap kanser paru-paru
 5. Pendedahan kepada radon atau radion
 6. Pekerjaan yang terdedah kepada arsenic, kromium, nikel, hidrokarbon dan eter menngkatkan risiko paru-paru

Ada dikalangan penghidap kanser paru-paru tidak mengalami simptom dan kemungkinan besar hanya mengalami batu dan sesak nafas. Walaubagaimana[un simptom-simptom berikut perlu dititikberatkan, antaranya:

 • Batuk berdarah
 • Batuk teruk yang kronik
 • Nafas berbunyi
 • Sakit dada
 • Rasa seakan terdapat sesuatu pada bahagian paru-paru
 • Kehilangan berat badan atau hilang selera makan
 • Nafas pendek dan tidak puas
 • Cepat mengah terutamanya seleas melakukan kerja berat
 • Bengkak dibahagian leher atau muka
 • Kerap mendapat jangkitan paru-paru

Rawatan Yang Disediakan Untuk Pesakit Kanser Paru-paru

 1. Pembedahan
  Hanya 20% yang boleh dilakukan. Sebahagian paru-paru akan dibuang
 2. Radioterapi
  Untuk mematikan sel kanser
 3. Kemoterapi
 4. Radio frequency ablation
  Lebih berkesan apabila digabungkan dengan kemoterapi kerana ia memusnahkan sel dalam tumor yang sukar dimusnahkan dengan kimi chemo. Ia dilakukan dengan menusuk peninjau kecil haba ke dalam tumor untuk memasak sel tumor Sel tumor yang mati akan diserap secara proses semulajadi
 5. Rawatan traditional tempatan
 6. Rawatan alternatif dengan Vivix Shaklee’
  Vivix kaya dengan antioksidan yang tinggi dan mempunyai resveratrol yang dpat membantu memulihkan sel-sel yang rosak.

kanser perut 1

kanser perut 2

Anggur muscadine adalah salah satu ramuan dalam Vivix yang sangat baik untuk anti kanser.Anggur ini memounyai asid allegik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai di dalam anggur biasa. Ia telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti bakteria.

Saya nak share 1 testimoni bekas Pengacara TV NTV7 yang suatu ketika dulu penghidap kanser paru-paru. Beliau adalah Master Law Chu Hian.

Pada awal Disember 2003 beliau tetelah disahkan menghidap tumor paru-paru atau yang lebih tepat Germ-Cell Tumor. Beliau terpaksa menjalani 3 bulan proses kemoterapi yang sangat teruk. 

Kemudian beliau diperkenalkan oleh rakan beliau dengan Vivix Shaklee iaitu supplement Shaklee yang mengandungi Resveratrol yang mampu membunuh 44% sel tumor dalam badan. Selepas tempoh 9 bulan mengamalkan akhirya dia bebas kanser paru-paru dan dapat jalani hidup seperti biasa.

Bagi mereka yang diri sendiri menghidap kanser paru-paru atau sanak saudara dan kawan-kawan yang  menghidap sakit yang sama, boleh la cuba vivix. Hubungi saya farhah 0129478477 untuk order.