Assalamualaikum

Entry sebelum ni saya ada bercerita tentang kanses perut. Hari pula saya nak cerita pasal kanser usus faktor-faktor terjadinya kanser perut, simptom dan rawatan yang terbaik sembuhkan kanser usus.

kanser usus

Dikalangan wanita, kanser usus berada di tangga ketiga selepas kanser payudara dan serviks. Manakala di kalangan lelaki, inilah kanser yang palig kerap berlaku.

Kanser usus yang juga dikenali sebagai kanser kolorektal adalah kerap berlaku. Kanser usus ni biasanya dapat dikesan diperingkat awal dan ia nya boleh disembuhkan.

Usus adalah organ yang terpanjangdalam sistem penghadaman dan ia terbahagi kepada 2 bahagian:

 1. Usus kecil dimana ia tempat makanan diserap
 2. Usus besar dimana ia tempat air dan garam diserap

Kanser ialah ketumbuhan kanser yang biasanya bermula dari dalam lapisan usus besar. Ia boleh membesar lama di situ sebelum merebak ke bahagian tubuh yang lain. Jika ia lebih awal dikesan lebih cerahlah peluang untuk menyembuhkannya.

Punca kanser usus masih tidak diketahui dengan tepat, tetapi secara ringkasnya ia dikatakan berkait rapat dengan tabiat pemakanan dan gaya hidup seseorang. Kanser usus adalah pertumbuhan yang tidak normal dan tidak terkawal dlam usus besar atau rektum sel malignan yang hidup di dinding usus.

Ia bermula dengan pembentukan polip, membesar menjadi tumor dan akhirnya berubah menjadi kanser. Proses untuk menjadi kanser mengambil masa bertahun-tahun dan ia tidak menunjukkan sebaranga gejala jelas sehingga ia semakin teruk.

Tanda-tanda Kanser Usus

 • keluar darah daripada dubur atau terdapat darah selepas membuang air besar
 • perubahan ketara semasa membuang air besar seperti terlalu kerap membuang air besar atau sembelit yang teruk
 • rasa tidak puas selepas buang air besar
 • sakit perut
 • berat badan menyusut tanpa sebab
 • berasa lemah, sesak nafas dan terlalu penat

Faktor Risiko Kanser Usus

 1. Umur dimana individu yang berusia 50 tahun ke atas berisiko dan 90% pesakit kanser usus adalah warga emas
 2. Kehadiran polip dalam usus
 3. Sejarah keluarga
 4. Sejarah diri sendiri yang pernah menghidap kanser lain
 5. Pemakanan yang tidak sihat seperti berlemak dan kurang serat menjadi salah satu faktor
 6. Merokok kerana berisiko untuk pertumbuhan polip
 7. Obesiti
 8. Pengambilan alkohol
 9. Kurang bersenam

Rawatan bagi kanser usus biasanya adalah pembedahan. Pmbedahan dilakukan dengan memotong bahagian usus yang berpenyakit dan menyambung semula usus yang telah dipotong atau di bawa keluar ke otot perut sebagai beg najis (stoma).

Selain peembedahan, rawatan susulan seperti kimoterpi  dan radioterapi juga dilakukan dan ia bergantung kepada tahap kanser.

Untuk rawatan alternatif saya cadangkan pengambilan vivix shaklee yang merupakan antioksidan terbaik bagi mencegah dan merawat kanser. Berminat nak ikhtiar dengan Vivix hubungi saya Farhah 0129478477.

kanser usus dan vivix

kanser usus-vivix

kanser usus-vivix2