• Rambut adalah tisu yang yang paling cepat tumbuh pada tubuh. 35 meter serat rambut dihasilakan setiap hari pada tempurng kepala golngan dewasa. Secara amnya, tempurung kepala ditumbuhi 100, 000 helai rambut (rambut hitam), 80, 000 9rambut merah) dan 120, 000 (rambut perang). Sebanyak 90% tempurung kepala ditumbuhi rambut manakala 10% lagi ‘berehat’. Ia dianggap perkara normal jika 100 helai rambut gugur setiap hari.
  • Faktor yang biasa menyebabkan masaalah keguguran rambut adalah penggunaan bahan kimia yang berlebihan. Kekurangan zat besi dan ketidakseimbangan hormon juga menjadi penyebab kepada masaaalah keguguran rambut. Hampir 50% dikalangan Lelaki akan mengalami masaalah keguguran rambut pada usia 50 tahun. Kebanyakan Wanita pula akan mula mengalami keguguran rambut apabila sudah monopous.
  • Dalam kaji selidik pengguna peringkat global, mendedahkan bahawa masalah keguguran rambut adalah satu daripada lima kebimbangan tertinggi di dunia. Di Malaysia, masalah keguguran rambut ialah masalah nombor satu yang dihadapi oleh wanita. Kebimbangan mengenai masalah ini tidak terhad kepada wanita yang lebih tua tetapi juga yang berumur dari belasan tahun.Bagi wanita yang mengalami masalah ini, mereka akan mengehadkan gaya rambut sekadar yang boleh diterima pakai seperti mengikat dan memotong pendek.
  •  Wanita secara puratanya kehilangan 100 hingga 150 helai rambut sehari iaitu lebih  kurang 0.1 peratus. Kajian Dove mendapati bahawa keguguran rambut yang berlebihan adalah satu isu ‘rahsia’ yang enggan dikongsi wanita akibat malu atau segan. Kerisauan keguguran rambut mungkin mengakibatkan kurangnya keyakinan diri dan menyukarkan wanita daripada mendapatkan rambut yang cantik dan kuat. sumber : sinar harian
Rambut Gugur Selepas Bersalin 
  • Kita sering mendengar orang tua-tua cakap yang rambut ibu akan gugur selepas bayi sudah mula menyembur. Apabila lebih banyak air liur yang bayi sembur, maka akan banaklah rambut ibu akan gugur. Adakah ia benar atau tidak, ianya tidak dapat dipastikan.Dari segi saintifk dan secara faktanya, memang ibu bersalin akan megalami keguguran rambut. Bagaimana ia terjadi??a) Semasa hamil, wanita akan mengalami pertambahan hormon estrogen yang menyebabkan rambut tumbuh dengan lebat dan banyak.
  • Ketika hamil, hanya sedikit rambut berada dalam keadaan rehat, maka hanya sedikit sahaja rambut yang akan gugur. Oleh itu semasa hamil, rambut biasanya akan lebih lebat,  tebal dan sihat.b) Selepas ibu bersalin, tahap estrogen mula menurun dan kembali kepada paras yang normal. Di dalam situasi ini, semakin banyak rambut akan masuk ke fasa berehat dan yang demikian itu, lebih banyak rambut yang akan gugur.Ibu yang bersalin akan mengalami keguguran rambut disebabkan perubahan hormon dan ia adalah sesatu yang normal. Biasanya keadaan rambut gugur akan kembali normal dalam tempoh 6-12 bulan. Sesuatu yang penting perlu anda tahu adalah PENYUSUAN SUSU IBU TIDAK MENYEBABKAN MASAALAH KEGUGURAN RAMBUT.
  • Ini adalah luahan hati seorang individu yang mengalami masaalah keguguran rambut yang teruk sampai dah na botak. Malu pulak dengan suami sebab rambut suami lagi lebat. Jom tengok!!!!


Tips Atasi Rambut Gugur

Kegugran rambut boleh diatasi dengan beberapa cara. Antara tips yang boleh diamalkan adalah:

1) Elakkan pengguna syampoo yang menandungi bahan kimia berlebihan. Penggunaa syampoo yang meggunakan bahan semulajadi dan tiada campuran bahan kimia sangat digalakkan. Syampoo yang dicadangkan adalah Revitalizing Syampoo dari Shaklee yang sememangnya organic.

2) Amalkan nutrisi penting untuk rambut seperti Energizing Soy Protein (ESP), Zinc dan Omega Guard
  • ESP merupakan sumber protein terbaik dan selamat untuk kita. Mengandungi kesemua 9 asid amino yang diperlukan oleh badan kita, ESP insyaALLAH boleh membantu membekalkan protein yang berkualiti dan selamat untuk pertumbuhan rambut yang sihat.
  • Merupakan mineral terpenting yang terdapat dalam setiap sel badan kita. Zinc shaklee yang dicampur dengan barli dan alfalfa ini sangat bagus untuk menguatkan rambut dan mencegah keguguran rambut akibat perubahan hormn selepas melahirkan anak.
  • Selain bertindak sebagai perangsang perkembangan otak terutamanya kanak2, asid lemak yang terdapat di dalam omega guard boleh membantu memelihara kesihatan kulit kepala dan rambut
3) Gunakan sikat yang lembut dan sisir sikat yang jarang akan rambut tidak mudah putus. Elakkan menyikat rambuh yang masih basah.
4) Protong rambut jika tiada masa untuk menjaganya agar mudah diurus.
5) Banyakkan minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.
  • Marilah sama-sma kita pelihara mahkota berharga kita. Jangan biarkan rambut gugur berterusan tanpa megambil langkah merawatnya kerana berkemungkinan anda akan BOTAK!!! sangat ngeri ok!!
Ingin dapatkan supplement untuk rambut lebat dan menawan?? Boleh order sendiri gunakan Kad Kredit atau Kad Debit boleh direct tekan di bawah. If nak order direct dengan saya pon boleh.

 

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI
Farhah&Jamil (881663) 
SMS/Wassap: 0129478477