Assalamualaikum

Kolestrol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badna haiwan. Ia juga ditemui dalam aliran darah manusia. Dua sumber utama kolestrol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.

kolestrol3

Kolestrol dari pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolestrol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolestrol nersalut protein ini di panggin chylomicron.

Hati mampu menyingkirkan kolestrol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolestrol serta merembeskan kolestrol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolestrol kembali ke dalam peredaran darah.

Kolestrol tidak boleh larut dalam darah kecuali ia bergantung pad aprotein khas yang dipanggil lipoprotei, Kolestrol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (LDL) atau lipoprotein ketumpatan tingi (HDL).

KOlestrol terdapat 2 jenis iaitu kolestrol LDL yang dikenali sebagai kolestrol jahat manakala kolestrol HDL dikenali sebagai kolestrol baik. Individu yang berisiko terkena serangan jantung adalah mereka yang mempunyai paras kolestrol LDL yang tinggi berbanding kolestrol HDL. Lipoprotein LDL menyebabkan kolestrol melekat pada dinding arteri serta menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolestrol. Plak kolestrol lama kelamaan akan menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit.

Apabila dinding arteri semakin menebal dan saluran arteri menjadi sempit, darah dan oksigen tidak dapat dibekalkan sepenuhnya kepad aotot jantung. Kesan kekurangan oksigen ke jantung akan menyebabkan dada menjadi sakit dan seterusnya membawa kepada kematian otot jantung yang lebih dikenali sebagai serangan jantung.

Penyebab Kolestrol Naik:

  • Makan terlalu banyak makanan berlemak boleh meningkatkan kadar kolestrol
  • Tompokan lemak disekitar perut dan pinggang akan meningkatkan kadar trigliserida dan menurunkan paras kolestrol HDL iaitu kolestrol baik
  • Kurang senaman atau aktiviti yang sihat juga akan meningkatkan kadar kolestrol jahat (LDL) dan membuatkan kolestrol baik (HDL) terlalu sedikit
  • Apabila usia memasuki alam 20-an, kadar kolestrol secara alami akan cenderung meningkat
  • Memiliki beberapa jenis penyakit seperti diabetes atau hipotiroid yang boleh meningkatkan kadar kolestrol
  • Faktor keturunan juga memainkan peranan
  • Merokok boleh menurunkan paras kolestrol baik

Bagaimana nak atasi masaalah kolestrol tinggi dan nak cegah dari masaalah sakit jantung? Selain daripada jaga pemakanan, senaman dan erhenti merokok, pengambilan supplement juga penting bagi mengawal paras kolestrol jahat dan meningkatkan paras kolestrol baik.

Saya nak share testimoni mereka yang ambil vivix berjaya kawal kolestrol dan cegah dari penyakit jantung. Bagaimana vivix bertindak? Di dalam vivix ada kandungan lobak ungu dan warna ungu pada lobak ungu adalah disebabkan oleh kompaun antioksidan yang dikenali sebagai anthocyanin.

Dengan menambahkan anthocyanin dalam diet harian, ia boleh membantu tubuh untuk menurunkan paras kolestrol jahat (LDL) dan sekaligus melindungi jantung anda.

kolestrol_vivix 2

Alhamdulillah berkat ikhtiar dengan vivix, dapat atasi pelbagai masaalah penyakit. Entry sebelum ni juga saya ada share testimoni pesakit jantung yang bebas dari serangan jantung dan lemah jantung selepas amalkan ivix. Boleh ke entry “Tanda-tanda Sakit Jantung, Cara Mencegah dan Merawat Masaalah Sakit Jantung Sebelum Terlambat”. Jika berminat nak cuba vivix boleh sms/wassap Farhah 0129478477.