Assalamualaikum

Santai-santai di petang hari saya nak bercerita tentang ketidaksuburan. Bila bercakap pasal ketidaksesuburan, mesti dikaitkan dengan perempuan atau isteri. Tapi anda silap, sebenarnya lelaki pon ada masaalah kurang subur ni. Bila bercakap tentang ketidaksuburan lelaki, mesti salah satu puncanya adalah merokok.

merokok dan vivix

Ketidaksuburan lelaki ni dikaitkan dengan sperma yang tidak berkualiti. Sperma yang tidak berkualiti ini mungkin ianya cacat, kuantiti sedikit dan pergerakan sperma menuju ke ovum yang sangat lemah dan perlahan.

Merokok merupakan salah satu ounca sperma tidak berkualiti yang menyebabkan ketidaksuburan lelaki. Merokok menyebabkan soerma tidak berupaya membenihkan ovum. Hasil dari kajian, sperma manusia mempunyai 2 jenis protein iaitu protamine 1 dan protamine 2. Pada lelaki yang sihat tanpa merokok, kedua-dua protein ini adalah seimbang.

Bagi lelaki yang merokok, mereka mempunyai terlalu sedikit protamine 2 dan menyebabkan ketidakseimbangan. Akhirnya bila berlaku persenyawaan, pertumbuhan janin tidak menjadi dan boleh menyebabkan si isteri mengalami keguguran.

Untuk menghasikan sperma yang berkualiti, boleh rujuk beberapa tips di entry saya sebelum ni ” Tips Rangsang Sperma Berkualiti Supaya Mudah Dapat Anak “. Untuk suami yang merokok dan kerana merokok sangat bahaya kepada kualiti sperma, maka berusahalah untuk berhenti merokok supaya ikhtiar untuk mendapatkan cahaya mata lebih mudah.

Di sini saya nak share testimoni mereka yang dah berjaya berhenti merokok dengan Vivix Shaklee. Ini salah satu ikhtiar untuk kesihtan dan juga untuk berhenti merokok demi cahayamata yang sihat.

vivix berhenti merokok3

 

vivix berhenti merokok 4

Dah banyak testimonials yang dikongsikan tentang kejayaan berhenti merokok dgn Vivix kan, tetapi macamana Vivix ni boleh hilangkan ketagihan merokok?

  1. Vivix men-detox-kan nikotin dari dalam darah, organ, otak, etc. Bila nikotin dah tiada, rasa ketagih nak nikotin pun hilang.
    .
  2. Orang merokok merasakan satu ‘feeling’ bila dia isap rokok. Sbb tu bila dia berhenti isap rokok, otak dia rasa lain macam & memanggil2 utk dia hisap rokok balik bg mendapatkan semula ‘feeling’ tu. Vivix boleh memberikan ‘feeling’ tu, jadi bila dia minum Vivix, dia tak rasa terpanggil nak merokok.
    .
  3. Vivix mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal ni teruk2 juga. sebab tu ramai orang yg berhenti merokok tiba2, dia kena macam2 penyakit. senang cakap, badan ‘terkejut’ dgn keadaan yang dia tak biasa (tiada sumber nikotin). Insya-Allah dgn Vivix boleh redakan kejutan tu.

Menarikkan bagaimana vivix boleh buatkan seseorang tu berhenti merokok. Jadi kepada mana-mana pasangan yang suaminya merokok dan sukar dapat zuriat, mungkin perkara ini perlu di ambil berat. Jangan hanya menuding jari kepada isteri sebab lelaki atau suami pon tak mustahil untuk kurang subur atas faktor-faktor tertentu.