Assalamualaikum

Kebiasannya kalau yang mengidap kencing manis mesti akan alami luka yang sangat serius sebab pengidap kencing manis ni luka dia lambat sembuh dan mudah merebak.

luka diabetes sembuh2

Bila dah alami luka, memang sangat membimbangkan sampai boleh potong kaki, tangan dan kuman boleh merebak ke bahagian organ lain.

Biasanya luka boleh sampai jadi bernanah kalau dibiarkan. Boleh ke luka bernanah ni sembuh? Kenapa pengidap kencing manis ni mudah sangat alami luka bernanah dan lambat sembuh?

  • Kandungan glukosa yang tinggi. Glukosa yang tinggi menyebabkan kerosakan pada pembuluh darah dan ia menyebabkan peredaran tidak lancar. Darah yang diperlukan untuk penyembuhan tidak dapat sampai ke tempat yang luka.
  • Peredaran darah yang tidak lancar menyempitkan salur darah menghalang oksigen ke tempat luka. Ia menyebabkan sel darah merah yang membawa oksigen tak dapat disalurkan ke tempat sepatutnya dan merendahkan keberkesanan sel darah putih melawan jangkitan. Apabila ia berlaku, luka akan lambat sembuh.
  • Diabetec Neuorophaty. Ia akan menyebabkan pesakit kencin manis hilang deria rasa. Bila pesakit alami luka, pesakit tidak akan rasa sakit dan tak rasa dia tengah alami luka. Sebab tu luka jadi bertambah teruk tanpa pesakit itu sendiri sedar.
  • Sistem imun menjadi rendah. Apabila sistem imun menjadi rendah, infeksi akan cepat berlaku pada pesakit.

Macam mana nak buat kalau luka lambat sembuh??

  • Segera periksa luka dan bersihkan luka supaya tidak betambah teruk
  • Amalkan pemakanan yang sihat. Banyakkan pengambilan protein, karbohidrat dan vitamin c yang membantu penyembuhan luka lebih cepat.
  • Selalu buat senaman sebab senaman boleh menurunkan paras glukosa dalam darah.

Selain itu anda boleh cuba cara alternatif seperti pengambilan Vivix untuk penyembuhan luka yang labih cepat. Saya nak share testimoni yang mengambil vivix dan lukanya sembuh.

luka diabetes sembuh

Puan ni amalkan vivix tak sempat habis satu botol, kesan luka bernanah kat jari sudah sembuh. Memang cepatkan kesan resveratrol dalam vivix ni. Alhamdulillah dengan ikhtiar vivix dapat menyembuhkan lukanya. So aklau ada yang berminat nak cuba vivix untuk masaalah luka bernanah yang teruk akibat diabetes boleh terus sms/wassap Farhah 0129478477.