Diabetes ni salah satu penyakit yang mempunyai peratusan tertinggi di Malaysia ni. Nak buat macam mana kan sebab makanan kat Malaysia ni kebanyakan nya manis dan masin terlebih. Memang makanan manis dan masin ramai peminatnya. Bila makan tak ingat dunia memang lah jadi penyakit. Betul tak?
.
diet pesakit diabetes
.
Pesakit diabetes perlu tahu bahawa khasiat di dalam makanan boleh meningkatkan kadar gula dalam darah. Kita memang kerap makan makanan yang mengandungi gula tanpa disedari dan sebab itu kadar gula meningkat dan membahayakan kesihatan.

Antara makanan yang sebenarnya mempunyai kandungan gula yang tersembunyi adalah seperti nasi, roti canai, roti, putu mayam, biskut, pasta, jus buah, buah-buahan, kentang dan jagung.Sebab itu kita kena lebih peka terhadap pengambilan pemakanan. Kena check dulu kandungan gula dalam setiap makanan.

Pakar pemakanan ada menyatakan ada tiga aspek penting dalam menguruskan pemakanan pesakit diabetes iaitu jenis makanan, jumlah makanan yang diambil dan waktu makan. Sebelum makan kena check telebih dahulu jenis makanan. Misalnya, makanan daripada kelompok karbohidrat sebab ada karbohidrat yang cepat menghasilkan gula dan ada yang lambat. Mereka yang pesakit diabetes kena mengambil makanan yang lambat menghasilkan gula. Contoh seperti gantikan roti putih dengan roti bijirin penuh, biskut digantikan biskut oat dan kentang goreng digantikan dengan jagung.
 
Tanda-tanda awal penyakit diabetes:

– Sentiasa dahaga
– Kerap buang air kecil terutama pada waktu malam
– Selera makan meningkat
– Hilang berat badan
– Cepat letih
– Luka lambat sembuh
– Penglihatan menjadi kabur
– Pedih di tapak kaki
– Hujung jari terasa bagai ditusuk jarum

Itu adalah antara tanda-tanda awal anda mengidap diabetes. So bila ada antara tanda-tanda tersebut, cepat-cepat jumpa doktor supaya langkah awal penjagaan dapat di ambil.
 
Langkah kawal diabetes:
 
1) Pemakanan
Pemakanan berkarbohidrat dan gila seharusnya dikurangkan supaya pengambilan kadar kalori terkawal.
 
2) Senaman
Senaman penting untuk membant mengurangkan berat badan dan juga menambahkan kesihtana jantung dan paru-paru. Senaman perlu dimulakan secara beransur-ansur dan dengan nasihat doktor
 
3) Penjagaan berat badan
Pesakit yang mempunyai berat badan yang berlebihan akn mendapati tahap gula dalam badan sukar dikawal. 
 
4) Pemeriksaan diri sendiri
Pesakit kencing manis di nasihatkan membuat pemeriksaan diri sendiri terutamanya pada jari dan kaki yang kebas untuk tanda luka ataujangkitan kerana deriasakit berkurangan. 
 
 
Shaklee ada ke supplement untuk pesakit diabetes??

Soalan yang saya sangat teruja nak jawab. Shaklee memang ada supplement yang boleh mengurangkan kadar gula dalam darah dan ada yang sembuh dengan prdouk Shaklee. Antara produk Shaklee yang boleh mambantu mengawal dan memberi kesembuhan kepada pesakit diabetes:
 
1. Vivix: bertindak mencegak penghasilan AGE protein. AGE protein adalah gula dan protein yang berlebihan yang mana akan menyebabkan atherosclerotic dan sel mati. Vivix ni adalah set premium dan memang terbaik.
 
diabetes dan vivix 2diabetes dan vivix 3
diabetes dan vivix
 
2. ESP Shaklee: bertindak dengan membantu penghasilan hormon insulin. Selain itu, ESP bertindak sebagai non-GMO dan berindex glisemik rendah.
 
3. GLA Shaklee: Mengandungi asid omega 6 yang mana mengurangkan keradangan dan membantu mengurangkan sakit saraf yang dialami pesakit diebetes.
 
4. Vitamin C Shaklee: membantu sistem immune badan, mencegah gula dalam sel bertukar menjadi sorbitol dan membantu mengurangkan penghasilan katarak, retinopati serta neuropati.
 
5. Vitalea: mengandungi chromium iaitu penting untuk pesakit diabetes Type 2 yang mana kekurangan chromium menyebabkan pengambilan gula ke dalam sel menjadi kurang efektif.
 
6. Alfalfa: terkandung mineral yang tinggi dapat membantu untuk menyahtoksikkan bahan yang tidak diperukan dalam badan.
 
7. Zink: luka yang lambat sembuh disebabkan diabetes boleh diatasi dengan zink kerana ia boleh mempercepatkan penyembuhan
 
8. B complex: Menukarkan gula kepada tenaga.
 
 
Berminat nak cuba Set Diabetes? Saya jamin anda pasti berpuas hati. InsyaAllah sudah ramai yang dah cuba dan berpuas hati. Boleh gunakan Shaklee sebagai salah satu jalan alternatif anda.