Asssalamualaikum

Nek cerita hari ini pasal penyakit sopak atau dalam bahasa perubatan orang panggil vitiligo sebab semalam ada seorang customer consult saya mengenai penyakit ni dan bertanyakan samaada ianya boleh sembuh atau tidak.

sopak2

Sebelum saya teruskan dengan salah satu ikhtiar yang boleh sembuhkan penyakit sopak ni, jom kita kenali dulu apa sebenarnya penyakit sopak atau vitiligo ni?

Sopak atau vitiligo merupakan sejenis penyakit kulit yang membuatkan penghidapnya mempunyai kulit bertompok-tompok yag tidak mempunyai pigmen.

Puncak Penyakit Sopak:

  • Antibodi yang dihasilkan oleh badan kita menyerang sel melanosit itu sendiri dan menyebabkan kulit tiada pigmen (tiada warna)
  • Kemusnahan melanosit dengan semulajadi
  • Kajian menunjukkan pendedahan terlalu lama kepada cahaya
  • Stress atau tekanan juga boleh menyebabkan sopak
  • Keturunan

Tanda-tanda Penyakit Sopak:

  • Munculnya tompokan putih pada kulit. Tompokan ini biasanya berlaku pada kawasan terdedah kepada cahaya matahari
  • Sopak juga boleh terjadi pada bahagian yang tersembunyi seperti celah ketiak, lubang hidung serta organ seks
  • Mampu merebak dengan cepat dan kadang kala lambat

Kebanyakan yang mengidap penyakit sopak ini adalah dikalangan mereka yang berumur di bawah 20-an. Akan tetapi ia mampu menyerang sesiapa sahaja tanpa  mengira peringkat usia atau jantina. Untuk pengetahuan, penyakit ni tidak berjangkit, dan kebiasaanya ia akan menyerang di beberapa kawasan secara berperingkat.

Rawatan Penyakit Sopak:

Rawatan untuk penyakit ini sebenarnya mengambil masa yang agak lama. Ada yang sampai berbulan-bulan dan ada juga sampai bertahun-tahun. Pesakit perlu bersabar menjalani segala rawatan yang di cadangkan oleh doktor.

sopak sembuh dengan shaklee

Di sini saya nak cadangkan rawatan alternatif untuk penyakit sopak dan ada yang berjaya sembuh dengan rawatan alternatif ni. Sebelum tu jom kita tengok testimoni:

testimoni sopak shaklee

 

testimoni sopak shaklee

Bagaimana Vivix dan ESP membantu menyembuhkan penyakit sopak?

VIVIX

Vivix bertindak dengan 2 cara:

  1. Menghalang pembentukan protein AGEPeningkatan protein AGE dalam badan boleh menyekat penghasilan dan fungsi sel badan kita. Semakin banyak protein AGE terbentuk, semakin mudah kulit kita bertambah teruk terutama dengan pelbagai faktor contohnya cahaya matahari dan penggunaan bahan kimia berbahaya pada tubuh.
  2. Mengandungi polifenol pentingVivix mempunyai polifenol penting yang telah dibuktikan secara saintifik memberi kesan positif terhadap empat mekanisme utama dalam penuaan sel.Kajian menunjukkan polifenol bertimdak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kerosakan kulit disebabkan pendedahan kepada cahaya matahari. Kerosakan kulit juga boleh disebabkan oleh radikal bebas yang bertindak memusnahkan sel kulit. Polifenol bertindak melindungi kulit dan tubuh daripada radikal bebas.

ESP

ESP merupakan sejenis protein dan ESP penting untuk pesakit sopak atau vitiligo.

Asas tubuh kita adalah sel. Tubuh kita terdiri daripada pelbagai sistem. Di dalam sistem terdapat pelbagai organ  dan bagi setiap organ pula adalah binaan daripada sel-sel. Sel-sel ini perlukan kepada protein sebab bila sel rosak, sel perlu digantikan sel-sel yang baru.

Bila sel yang rosak dapat digantikan dengan sel yang sihat, tentulah kulit pun akan menjadi lebih sihat dan tiada lagi kesan-kesan sopak. Ini kerana tanpa protein yang baik, sel kulit hanya akan copy sel sedia ada. Kalau sel sedia ada tidak sihat, itulah yang akan di tirunya sampai bila-bila pun. Jadi protein seperti ESP sangat diperlukan untuk membantu dan mendapatkan sel kuliy dan badan yang sihat.

Menarikkan bagaimana dua supplement ni bertindak membantu menyembuhkan penyakit sopak atau vitiligo ni. Jadi kepada yang ada penyakit ni boleh cuba ikhtiar dengan supplement ni pula. InsyaAllah membantu. Nak order direct SMS/Wassap Farhah 0129478477.