Assalamualaikum

Malam-malam time orang dah ready nak tidur ni, saya nak bercerita pasal bawang putih. Siapa tak kenal bawang putih? Bukan bawang putih dalam cerita bawang putih dan bawang merah ye.

Bawang putih ni kalau tak kenalboleh pergi dapur tanya mak macam mana rupa bawang purih ni. Kebanyakan dalam masakan memang kita guna bawang putih. Manis kalau guna bawang putih untuk menggoreng dan sebagainya.

manfaat bawang putih

Bawang putih ni sebenarnya banyak manfaat dia. Tapi saya sendiri pon tak pernah ambil tahu pasal khasiat bawan putih ni kecuali untuk buang angin.

 1. Mengandungi Allicin
  Bau yang kita dapat dari bawang putih ketika tumbuk, ketuk, hancurkan atau bakar adalah disebabkan oleh Allicin. Allicin banyak memberi manfaat kepada kesihatan.
  .
 2. Rendah kalori dan banyak khasiat
  Sebenarnya dalam bawang putih ni terdapat Vitamin C, Vitamin B16 dan Mangan.
  .
 3. Merawat sakit terutama selsema dan demam
  Bawang putih bertindak merangsang imun badan manusia.Biasa kita gunakan pada bayi dan kanak-kanak yang demam dan selsema. Bawang putih di bakar dan di hancurkan serta digaulkan bersama olive oil.  Kemudian sapu pada tapak kaki dan pakaikan stokin. Bagi orang dewasa, sila kunyah bawnag putih.
  .
 4. Mengawal tekanan darah
  Bagi mereka yang ada masaalah darah tiggi, amalkan memakan 4 biji bawang putih sehari untuk turunkan tekanan darah tinggi.
  .
 5. Merendahkan kolestrol
  Lebihkan bawang putih dalam diet harian sebab bawang putih ni boleh menurunkan paras kolestrol jahat LDL.
  .
 6. Membantu masaalah Alzheimer dan Dementia
  Di dalam bawang putih terdapat antioksidan yang berfungsi mengelakkan kerosakan sel dan penuaan.Dua penyakit ni adalah berkaitan memori dan bawang putih membantu masaalah memori yang dihadapi oleh pengidap Alzheimer dan Dimentia.
  .
 7. Sangat bagus untuk atlit
  Bertindak melegakan kelesuandan keletihan pada badan. Atlit perlu amalkan untuk kekal cergas.
  .
 8. Membuang toksin dalam badan
  Bagi yang ada masaalah badan cepat lesu, muka berjerawat, kerap sakit, maybe badan banyak toksin. Jangan lupa makan 3 ulas bawang putih sehari untuk buang toksin.
  .
 9. Memberikan kesihatan pada tulang
  Ia memberikan manfaat kepada pesakit osteoarthritis.
  .
 10. Membunuh cacing dalam perut
  Bawang putih ni banyak manfaat sehinggakan dapat bertindak membunuh parasit atau cacing yang ada dalam badan terutama cacing pita dan cacing gelang. Mereka yang ada masaalah cacing boleh la ambil bawang putih ni.

Memang banyakkan manfaat bawang putih ni. Kalau nak ambil bawang putih, hanya yang tanpa di masak je terdapat banyak khasiat. Jadi kena lah ambil yang mentah sebab khasiat allicin dalam bawang putih akn hilang selepas di masak.

Sebelum tu nak tanya, sanggup ke makan bawang putih mentah?? Ada dikalangan kita yang memang suka bawang putih mentah ni tetapi kebanyakan nya tak sanggup nak telan,

Jadi ada satu alternatif lain adalah korang ambil supplement Garlic dari Shaklee yang dijamin dari bawang putih segar dan ditanam secara organik.

Apa yang istimewa nya Garlic Shaklee?

 • Bersumberkan bawang putih yang ditanam secara organik dan 100% tanpa racun perosak
 • Pembuatannya dilakukan pada suhu bilik untuk mengekalkan paras allicin 100% tanpa kerosakan.
 • Mengunakan dwi teknologi untuk mengawal bau garlic.
 • Mengandungi Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan garlic.
 • Setiap 2 tablet bersamaan dengan 1000mg garlic. Ini bermakna ia bersamaan dengan 2 ulas bawang putih yang segar.
 • Bertindak sebagai antibiotik semulajadi.

manfaat garlic shaklee

 

SMS/Wassap untuk order:
Farhah 0129478477