Stretch mark (Tanda Rekahan Kulit)

Anda mungkin sering mendengar istilah ini, namun ada yang tidak ambil kisah tentang masalah ini . Stretch mark merupakan tanda parut berupa garis-garis putih yang muncul pada permukaan kulit, berbentuk garis berliku seperti anak sungai. Stretch mark ini biasanya muncul pada kulit perut, lengan atas, pinggul, paha, belakang badan dan payudara.

Garisan pada kulit ini biasanya muncul pada usia kehamilan empat atau lima bulan, dimana warnanya berwarna kemerah-merahan dan masih dapat disembuhkan. Namun begitu kehamilan memasuki usia hujung kehamilan, garis yang timbul berwarna keputihan dan tidak dapat disembuhkan, hanya dapat dikurangkan dengan produk perawatan kulit khusus untuk stretch mark.

stretch mark

Apa punca stretch mark??

Stretch mark terjadi adalah disebabkan oleh pengaruh hormon kehamilan, yang mana ianya terbentuk apabilan terjadinya regangan kulit secara cepat sehingga merosakkan jaringan tisu-tisu kulit.

Bagiwanita hamil, stretch mark yang muncul biasnaya berwarna merah jambu dan agak lebar, lama kelamaan ia akan berubah menjadi garis nipis berwarna keputihan atau kecoklatan.

Selain faktor lehamilan, masaalah stretch mark ni juga terjadi akibat perubhan berat badan secara mendadak selain pengaruh ubat steroid yang terdapat dalam ubat kurus dan asma. Kesan stretch mark ni memang hodoh dan memang wanita akan stress dengan kesan stretch mark ni.

Cara mengurang kan stretch mark:

  1. Ambil makanan sihat untuk melembapkan kulit
  2. Minum 8 gelas air sehari atau 3 liter untuk menjaga kelembapan kullit
  3. Jaga berat abdan supaya tidak naik mendadak
  4. Lembapkan bahagian-bahagian yang dikhuatiri akan timbul kesan stretcth mark dengan pemakaian losyen atau minyak zaitun
  5. Pengambilan diet yang tinggi dengan protein sangat penting kerana ia membantu memperharui sel-sel kulit sekaligus mengurangkan kesan stretch mark.

Bercakap mengenai pengambilan protein yang tinggi, saya cadangkan untuk mengambil Energizing Soy Protein (ESP) dari Shaklee sebab ianya memang tinggi kandungan protein sekaligus mengurangkan kesan stretch mark.

Pengalaman sendiri memang amalkan ESP ni time pregnant dan selepas bersalin sampai sekarang. Alhamdulillah kesan stretchmark memang berkurang dan hampir pulih 100%.

Kat sini saya nak share jugak testimoni daripada customer yang amalkan ESP untuk hilangkan stretch mark beliau.

stretch mark

 

Kesan Stretch Mark Hodoh Hilang!!!!

 

Benci kan tengok kesan stretch mark?? Kalau dah benci maka cepat-cepat  lah rawat ye. Nak cuba ESP?? Boleh order sendiri gunakan Kad Kredit atau Kad Debit boleh direct tekan di bawah. If nak order direct dengan saya pon boleh.

 

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI
Farhah&Jamil (881663) 
SMS/Wassap: 0129478477