Assalamualaikum

Kenapa Vitamin Tak Berkesan?Hari ni nak bercerita pasal pantang larang pengambilan Vitamin dan tips untuk nak bagi vitamin ni berkesan pada badan. Ramai yang ambil vitamin tapi ramai juga yang cakap tak berkesan. Ada yang ambil set kurus tapi tak kurus-kurus. Ada yang ambil set tambah darah tapi  hb still rendah juga. Akhirnya vitamin yang dipersalahkan sedangkan banyak faktor yang mempengaruhi. PEnerimaan setiap badan berbeza dan tahap keberkesanan pon berbeza.

pantang larang

Ada dikalangan kita ambil set kurus sebulan dan turun banyak kilogram. Tetapi ada juga sesetengah nya ambil set kurus berbulan-bulan tetapi tidak juga turun berat. Sebelum vitamin dipersalahkan, perlu selidik terlebih dahulu faktor-faktor lain. Antara faktor-faktor yang mempengaruhi vitamin tu kurang bertindak balas dengan badan adalah seperti berikut:

air masak

 1. Kurang Pengambilan Air Kosong
  – Kurang pengambilan air kosong ni merupakan faktor yang paling utama lebih-lebih lagi kalau yang ambil set untuk kurus. Nak minum air malas sebab malas nak ulang alik ke toilet. Air kosong ni penting sebab ia membantu penyerapan vitamin yang baik dalam badan disamping dapat mengurangkan healing krisis. Apabila seseorang yang mengambil vitamin tetapi kurang pengambilan air, vitamin dalam badan tidak dapat diserap secara maksimum dan akibatnya kuranglah tindak balas vitamin dalam badan. Pengambilan air sehari minimum 3 liter.Vitamin
 2. Ambil Vitamin Dalam Kuantiti yang Banyak Sekaligus
  – Ini satu lagi masaalah yang sering dilakukan. Alasannya takut lupa nak makan, so time ingat kira hentam semua lah vitamin yang ada. Kalau ada 10 biji vitamin, maka 10 biji lah yang akan ditelan dalam satu0satu masa. Kesan pengambilan vitamin secara sekaligus akan meningkatkan kepekatan darah dan juga buah pinggang akan terbeban.
  – Ramai dikalangan kita suka ambil vitamin yang banyak semasa sebelum tidur. Sebenarnya ambil vitamin dalam jumlah banyak sebelum tidur tidak disarankan sebabnya kita akan kekuarangan pengambilan air dan akan menyebabkan buah kita terbeban untuk memproses vitamin tersebut.Ubat doktor
 3. Pengambilan Vitamin Bersama Ubat-ubatan Doktor
  – ELAKKAN mengambil vitamin serentak dalam masa yang sama dengan ubat daripada klinik atau hospital kerana ia akan menyebabkan darah bercelaru. Bila keadaan itu terjadi, penyerapan vitamin akan berkurangan dan sebab itu lah vitamin tidak berkesan. If nak ambil vitamin bersama ubat dari klinik atau hospital, jarakkan pengambilan antara 1-2 jam.caffein
 4. Pengambilan Vitamin Bersama Cafein
  – Pengambilan cafein bersama vitamin akan mengganggu penyerapanvitamin. Sia-sia sahaja banyak vitamin yang diambil jika anda sememangnya penggemar tegar minuman bercafein. Kurangkan pengambilan cafein dan elakkan mengambil vitamin bersama minuman bbercafein. Jarakkan pengambilan antara 3-4 jam selepas minum minuman bercafein.
 5. Elakkan Pengambilan Vitamin yang Tertentu Secara Serentak
  – Bagi yang mengamalkan Vitalea, elakkan pengambilan bersama minuman ternusu atau produk tenusu seperti air susu atau Ostematrix kerana ia mengganggu penyerapan zat besi tersebut. Seeloknya Vitalea diambil bersama Vitamin C bagi membantu penyerapan zat besi dalam badan.
  – GLA dan Vitamin E tidak boleh diambil serentak bersama alfalfa kerana ia menganggu penyerapan antara satu sama lain.

Sila ambil perhatian kepada pantang larang tersebut dan elakkan dari mengamalkannya. Make sure pengambilan vitamin yang betul dan dose yang betul bagi memberi kesan yang optimum pada badan. Jangan ambil mudah perkara berikut sebab ia akan mempengaruhi kadar penyerapan dan tindak balas vitamin dalam badan. Check dulu sebab-sebab kenapa vitamin kurang berkesan pada badan. Dapatkan konsultasi yang betul hanya daripada pengedar sah Shaklee sahaja.

Ingin dapatkan Produk Shaklee??? Boleh order sendiri gunakan Kad Kredit atau Kad Debit boleh direct tekan di bawah. If nak order direct dengan saya pon boleh.

 

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI

 

Farhah&Jamil (881663) 
SMS/Wassap: 0129478477