Seperti sedia maklum, soya ada pelbagai jenis. Di pasaran, macam2 jenis soya ada. Ada dalam bentuk serbuk, kotak dan sebagainya. Pernah atau tidak anda mengambil berat mengenai soya? Atau hanya sekadar mengambil soya tanpa mengetahui samaada soya yg anda ambil itu selamat atau tidak?

Jom kita buat checklist sket berkaitan soya ni..sebelum tu tanya dulu diri sendiri..adakah kacang soya kegemaran anda…

•Ditanam secara organik?•Diproses tanpa haba?
•Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
•Mengandungi 9 asid amino penting?
•Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
•Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
•Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Bagaimana dengan jawapan kepada persoalan di atas..adakah semua jawapan nya TIDAK? kalau begitu..inilah masanya utk anda dapatkan soya yang selamat..
Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!
KACANG SOYA YANG DIPANASKAN – merosakkan kandungan proteinnya!


KACANG SOYA GMO – lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO – adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan dalam masa yg sama anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin ada dikalangan kalian yang pernah membaca dr mana2 sumber yg mengatakan pengambilan soya boleh menyebabkan kanser..

So….apa kata anda semua dapatkan soya yang berkualiti dan selamat..walaupun mahal sedikit dr harga soya lain dipasaran..

Jom cuba ENERGIZING SOY PROTEIN SHAKLEE..superb!!!

Credit to: Vitamin Shoppe
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.