MamaWorld Collections

Bahaya Ovarian Cyst dan Cara Merawat Masaalah Ovarian Cyst

Assalamualaikum
Pernah dengan apa itu Ovarian Cyst? Gambar di bawah menunjukkan perbezaan antara normal ovari dan ovary yang mempunyai cyst. Apakah sebenarnya cyst ini?

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada diantaranya yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi.
.
Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simtom atau gejala. Ia hanya akan disedari apabila sesorang wanita itu membuat ultrasound ketika menghadapi masaalah kesuburan. Kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.
.
Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Ovarian Cyst yang normal adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Cyst jenis ini dinamakan sebagai Follicular Cyst. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah kerana jika ia tidak pecah, saiznya akan bertambah besar serta membahayakan.
.
Apakah Jenis-Jenis Cyst??Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakaan tidak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tetapi ada juga cyst in boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil:

Siapakah yang berisiko untuk mendapat cyst ini?

Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated.

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Apakah Simptom atau Gejala Ovarian Cysts??

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:

Adakah Cyst Penyebab Masaalah Ketidak-suburan??

Cyst mempunyai pelbagai jenis dan kebanyakkanya tidak menjadi penyebab dan tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil. Kebanyakan cyst tidak menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekirangan anda mengalami Endometriosis atau Polycystic Ovaries (PCOS), ia mungkin berkait rapat dengan masaalah kesuburan.

Bagaimana untuk merawat masaalah Cyst??

Rawatan masaalah cyst bergantung kepada jenis cyst yang dialami oleh pesakit. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk. Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.

Selain itu anda boleh mengambil cara alternatif bagi merawat cyst dengan mengamalkan supplement semulajadi. Antara supplement yang membantu masaalah cyst ni adalah:

 1. Vivix Shaklee
  Vivix merupakan antioksidan yang terbaik yang bertindak untuk merencat kan sel yang tidak normal seperti cyst atau fibroid. Vivix juga membantu untuk protect sel daripada radikal bebas
  .
 2. GLA Shaklee
  Dapat membantu masaalah hormon sekaligus dapat mengecutkan cyst. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.
  .
 3. Vitamin E Shaklee
  Vitamin E bertindak menghasilkan sel baru yang sihat dan normal serta menghalang daripads cyst atau fibroid tumbuh kembali.
  .
 4. Carotomax Shaklee
  Carotomax mengandungi Vitamin A yang tinggi antioksidan yang mampu menghalang cyst atu fibroid dari tumbuh semula serta bertindak untuk mematikan sel yang tidak normal.
  .
 5. Vitamin C
  Vitamin C bertindak meningkat kan imun sistem badan bagi melawan pengakit cyst dan fibroid.

Jom saya nak share beberapa testimoni dari customer. Mereka mengamalkan beberapa vitamin Shaklee dan alhamdulillah, ia memberi kesan positif ke atas cyst mereka.

Tidak salah mencuba, jangan biarkan ianya menjadi serius. Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi Farhah 0129478477 atau boleh klik di ruangan e-sell untuk belian terus dengan menggunakan debit card atau credit card. Jangan risau untuk buat belian di website esell ni, sebab ini website rasmi Shaklee dan ada secure connection. Sebarang masaalah boleh rujuk saya.

Exit mobile version