Ibu Menyusu Archive

Tips Legakan Bengkak Susu

Assalamualaikum Bercerita mengenai topik hari ni iaitu bengkak susu, kebanyakan dikalangan ibu yang menyusukan anak akan melalui nya. Bengkak susu ni memang suatu perkara yanga agak meyakitkan dan tidak selesa. Pengalaman sendiri alami bengkak susu ni masa anak kedua. Meng tak terkira lah banyak kali kena bengkak susu ni sampai menangis menahan sakit. Bila alami [&hellip

Read More...

Rahsia Susu Badan Banyak Sampai Penuh Deep Freezer

Assalamualaikum Malam ni nak cerita sikit pengalaman sendiri berkaitan dengan susu ibu. Alhamdulillah kelahiran kali ni susu lebih banyak berbanding anak pertama dan kedua. Dalam pantang pon deep freezer dah penuh sebab susu melebihi permintaan. Nak cerita sikit rhsia susu badan banyak ni walaupon dah habis pantang dan 24 jam dengan anak, alhamdulillah masih mampu [&hellip

Read More...

Tips Persediaan Penyusuan Sejak Hamil (Part 2)

Assalamualaikum Entry sebelum ni saya ada bercerita tentang tips persediaan penyusuan dari segi persediaan fizikal. Hari ni saya nak explain tentang tips persediaan penyusuan dari segi persediaanilmu dan persediaan emosi. Ilmu dan emosi adalah dua perkara yang penting untuk melalui prosespenyusuan. Sebab proses penyusuan ni bukan sesuatu yang mudah dan ia nya agak mencabar. Tanpa ilmu, [&hellip

Read More...

Tips Persediaan Penyusuan Sejak Hamil (Part 1)

Assalamualaikum Menyusu sebenarnya bukan sesuatu yang udah. Banyak cabaran yang perlu dilalui. Ibu-ibu perlu sabar dan berusaha sebaik mungkin untuk menyusakan anak sejak lahir sehingga 6 bulan pertama dan seterusnya sampai umur 2 tahun. Ibu-ibu perlu tahu bahawa titisan emas ini bermula sebaik sahaja kita disahkan hamil. Jadipersediaan perlu dilakukan sejak hamil lagi. Persedian pula [&hellip

Read More...

Tips Berpuasa Ibu Menyusu

  Ramadan bakal menjelang tiba dan antara perkara yang selalu difikirkan oleh ibu yang menyusui ialah bolehkan mereka berpuasa dan juga menyusui? Menyusui ketika berpuasa adalah selamat. Ketahui 7 panduan pemakanan ketika berpuasa. ✔ Minum Air Mencukupi Anda perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu. [&hellip

Read More...

Tips Lancarkan Susu Ibu

  Tugas utama seorang ibu selepas melahirkan bayi adalah memberikan susu ibu kepada anak tersayang. Jika di dalam kandungan, bayi bergantung sepenuhnya kepada ibu untuk menerima segala nutrisi yang diperlukan untuk tumbesarannya. Sebaik lahir, organ si kecil masih belum terbentuk dengan sempurna. Justeru hanya susu ibu adalah makanan awal terbaik yang sesuai dengan organ penghadaman [&hellip

Read More...

Exclusive Pumping Mother (EP) with Shaklee

Susu ibu sememangnya anugerah dari Allah. Tiada tandingan dengan susu-susu lain yang berada di pasaran. tetapi tidak semua ibu berpeluang menyusukan anak sendiri. Pengalaman saya anak pertama Ziyad, hanya berpeluang menyusu sekejap sahaja dek kerana terpaksa menyambung pelajaran ke Kuala Lumpur dan dia ditinggalkan bersama tok ibunya. Ziyad tak terima frozen Express Breast Milk (EBM) [&hellip

Read More...

Amalan Ketika Menyusukan Bayi

Menyusukan bayi bukan sesuatu yang mudah. Ia memerlukan kekuatan fizikal dan mental, niat dan usaha yang berterusan. Ibu menyusu perlu menjaga pemakanan dan mengamalkan tip-tip bagi memudahkan proses penyusuan.Saya ingin kongsikan beberapa amalan yang dilakukan oleh ibu Imam Syafie ketika beliau menyusukan Imam Syafie: 1) Ibu Imam Syafie menyusukan beliau ketika dalam keadaan berwudhu’2) Ketika [&hellip

Read More...

Tips Pemakanan Semasa Menyusukan Badan

Pemakan yang seimbang dan berzat sangat penting untuk ibu yang menyusukan badan bagi menghasilkan susu badan yang berkualiti dan mengenyangkan anak anda. Di sini saya nak kongsikan sedikit tips pemakanan yang penting semasa menyusukan badan Antara tips berikut adalah: 1) Berikan tumpuan kepada makanan jenis wholegrain atau bijirin, buah-buahan segar,sayuran dan makanan yang memberikan banyak [&hellip

Read More...

Pengalaman Hamil Bersama Shaklee

Hari in kita buat entry santai-santai sahaja. Nak bercerita pengalaman mengandung bersama Shaklee. Masa mengandung kan anak pertama, saya tak kenal lagi Shaklee. Tak pernah terdetik nak cuba apa-apa supplement kecuali yang doktor bagi. Masa tu tengah study. So memang energy banyak guna. Naik turun panjat bukit dan tangga nak pergi kelas. Masa tu juga [&hellip

Read More...