Ibu Berpantang Archive

Kulit Kusam Kembali Cantik dan Berat Badan Turun 20 KG Selepas Bersalin

Bila bercakap pasal kurus dan cantik ni..memang wanita akan obses..betul tak? Lebih-lebih lagi kalau yang lepas bersalin tu kan..berat badan masyaAllah!!!! Time pregnant tak jaga..lepas bersalin kalut la nak kurus balik. Bukan tu je..wanita lepas bersalin ni, kulit pon jadi kusam tau. Sakit hati kan kalau orang nampak gambar lama kita..tapi diorang cakap itu orang [&hellip

Read More...

Luka Selepas Bersalin Cepat Sembuh, Badan Cergas Tak Macam Orang Berpantang

Assalamualaikum Hari ni nak bercerita pasal berpantang walaupon saya sendiri tengah menanti hari untuk bersalin, tapi nak share juga pengalaman ibu-ibu yang berpantang luar biasa. Lepas bersalin nanti kali ni saya pon nak follow juga cara berpantang ibu-ibu yang luar biasa ni. Bercakap tentang berpantang, ibu zaman sekarang memang kebanyakan nya berpantang sendiri. Ada sesetengah [&hellip

Read More...

Azab Sembelit Dalam Pantang Sampai Serik Nak Beranak

Sembelit memang ditakuti oleh semua orang lebih-lebih lagi bagiyang alami sembelit dalam pantang. Azab nya sembelit ni sampai satu tahap serik nak bersalin tau. Bukan serik nak beralin sebab sakit nak bersalin tapi sebab sembelit ni. Bagi yang pernah mengalami memang akan tahu rasanya dan memang sangat-sangat menakutkan kalau sembelit dengan luka belum sembuh. Pengalaman [&hellip

Read More...

Ubat Sembelit Untuk Ibu Berpantang Yang Takut Jahitan Terbuka

Assalamualaikum Bila dengar perkataan sembelit memang ngeri lebih-lebih kalau tengah berpantang. Mana taknya siapa tak risau sembelit time berpantang sebab takut jahitan terbuka. Tak kiralah bersalin normal atau ceaser, sembelit memang mengerikan. Rata-rata akan mencari ubat sembelit sebab takut jahitan terbuka disebabkan sembelit ni. Pengalaman sendiri, masa anak pertama saya tak kenal Shaklee lagi. Lepas [&hellip

Read More...

Pengalaman Berpantang bersama Set Berpantang Shaklee

Berpantang selepas bersalin adalah satu perkara yang wajib bagi ibu-ibu lepas bersalin. Kalau orang-orang tua memang menitikberatkan bab berpantang ni. Biasa orang-orang tua macam mak kita sangat-sangat tegas dalam bab berpantang sebab kata mereka badan kita ni nak pakai lama lagi..kalau tak jaga betul-betul akan timbul masaalah seperti sakit-sakit urat, perut buncit, badan sakit-sakit dan [&hellip

Read More...

Tips Sembuhkan Luka Bersalin Dengan Cepat

 Luka Bersalin Normal (Episiotomy) Luka Bersalin Ceaser Luka yang dialami oleh ibu-ibu yang baru bersalin memang membuatkan rasa tidak selesa. Bukan sahaja tidak selesa malah kadang-kadang akan lebih memudaratkan jika ianya tidak dijaga dengan betul dan jika kebersihan di kawasan luka tidak dijaga dengan sebaik mungkin. Luka yang dialami membuatkan ibu tidak dapat bergerak seperti [&hellip

Read More...

Set Berpantang Shaklee Pilihan Ibu Bersalin

Saya megenali Set Berpantang Shaklee selepas melahirkan anak pertama. Masa itu sangat excited sebab dah tak perlu makan jamu-jamu lagi dah. Selain Set Berpantang, saya amalkan juga Set Menyusu. Alhamdulillah, Set Berpantang Shaklee memang mesra pengguna. Luka jahitan sebelum saya amalkan Set Berpantang ni memang lambat sembuh. Selepas seminggu saya amalkan, alhamdulillah luka cepat jer [&hellip

Read More...

Nutrisi Semasa dan Selepas Kehamilan

Di saat KEHAMILAN, NUTRISI sangat penting untuk kesihataan agar baerupaya mengandung bayi sehingga lahir. NUTRISI juga penting untuk perkembangan bayi sihat, kelahiran tanpa komplikasi dan mambantu mempercepatkan proses pemulihan selepas kelahiran. Selepas kelahiran bayi, paras hormon dan size uterus kembali seperti biasa dan dalam situasi ini, wanita akan mengalami keadaan sugul untuk beberapa hari. Oleh [&hellip

Read More...

Vitamin Dalam Pantang

Bagi ibu yang baru lepas bersalin memerlukan nutrien secukupnya untuk pemulihan tubuh badan, dan juga tenaga untuk menguruskan bayi, serta penyusuan si manja. Set vitamin untuk ibu baru bersalin Shaklee mengandungi: **B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. • B1, B2, B3, B6, [&hellip

Read More...

Berpantang dengan Shaklee

♥ Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin. ♥ Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama  kerana [&hellip

Read More...