General Archive

Kaedah Rawatan Untuk Pesakit Slip Disc

Assalamualaikum Entry sebelum ni saya ada bercerita mengenai punca berlakunya slip disc, tanda-tanda dan cara mengelakkan berlakunya slip disc. So entry kali ni nak cerita pula mengenai kaedah rawatn untuk pesakit slip disc. Rawatan bagi peskait yang mengalami masaalah slip disc bergantung kepada komplikasi yang mereka alami pada saraf tunjang. Hampir 75% pesakit yang mengalami [&hellip

Read More...

Bahaya Slip Disc Boleh Menyebabkan Lumpuh

Assalamualaikum Hari ni saya tergerak hati untuk bercerita pasal slip disc sebab minggu lepas ada saya ada bertemu dengan mereka yang mengalami masaalah slip disc ni. Jadi dari situ saya membuat sedikit pembacaan berkaitan Slip Disc ni dan ia bukan lah sesuatu yang kita boleh ambil remeh. Slip Disc boleh menyebabkan lumpuh tau kalau tidak [&hellip

Read More...

Faktor-faktor dan Rawatan Kehamilan Luar Rahim

Assalamualaikum Entry sebelum ni saya ada bercerita tentang tanda-tanda yang akan di alami jika seseorang itu mengalami kandungan luar rahim. Tanda-tanda tersebut perlu diberi perhatian sebelum ianya parah. So entry kali ni saya nak bercerita tentang punca terjadinya kandungan luar rahim dan rawatan yang akan dk berikan bagi yang menghadapi masaalah ini. Sebenarnya, kes kandungan [&hellip

Read More...

Awas Dengan 5 Tanda Hamil Luar Rahim

Assalamualaikum Hamil luar rahim atau kehamilan ektopik merupakan salah satu situasi yang mungkin akan di hadapi atau telah poh dihadapi oleh ibu-ibu diluar sana. Hamil luar rahim ni bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu. Kebiasaanya kehamilan luar rahim berlaku di dalam tiub falopio. Apabila kehamilan ni berkembang, ia boleh menyebabkan kesakitan yang amat [&hellip

Read More...

Bahaya Maggi Untuk Ibu Hamil

Assalamualaikum Tengah bersantai bersama anak-anak, rasa teringin nak makan maggi ata megi. Maggi ni kalau time boring memang sedap kalau makan. Ditambah lagi kalau cuaca hujan dan sejuk, memang best makan maggi. Bukan tu je tau, ibu hamil pon kadang-kadang tak terlepas dari mengidam nak makan maggi ni. Tapi tak bahaya ke ibu hamil makan [&hellip

Read More...

Rawat Insomnia Sebelum Parah

Assalamualaikum Ramai dikalangan kita mengeluh sukar tidur. Kalau susah bangun tidur tu memang biasa kan. Susah bangun tidur bukan sesuatu yang pelik. Akan tetapi kalau sukar utntuk tidur ia merupakan satu penyakit yang serius. Penderita insomnia akan mengalami gejala seperti : Sukar untuk tidur Seringkali terjaga pada waktu malam dan sukar untuk tidur kembali Bangun [&hellip

Read More...

Susu Soya Untuk Ibu Hamil

Assalamualaikum Bila bercakap mengenai soya, pernah tak dengar yang orang cakap ibu hamil hamil kalau minum soya kulit anak gebu dan putih. Memang mereka-mereka ni nak minum soya semata-mata sebab nak anak putih dan kulit cerah. Tetapi ada yang mendapat kesan selepas kelahiran, kulit anak jadi sensitid dan allergy. Sebab tu perlu berhati-hati memilih soya. [&hellip

Read More...

10 Sebab Kenapa Protein Soya Penting

Assalamualaikum Di keheningan malam nih nak share sikit kepentingan protein soya. Bila dengar je perkataan soya, orang akan cakap soya tak bagus, soya penyebab kanser, soya penyebab sukar hamil dan sebagainya. Walau ape pon, jom kita kenali dulu satu jenis protein soya yang luar biasa. Bukan soya biasa-biasa tau. Pernah dengar pasal Energizing Soy Protein [&hellip

Read More...

Tips Urus Anak Sambil Berniaga Online

Assalamualaikum Hari ni nak bercerita pasal tips nak urus anak bagi ibu-ibu yang melakukan bisnes secara online dari rumah atau mungkin juga bagi ibu yang bekerja. Ok bila bercakap pasla bisness online, sememang nya kita akan menggunakan gajet-gajet seperti handphone, tab dan lap top. Kebiasaanya anak-anak pon suka dan minat gajet-gajet ni. Ada sesetengah mereka [&hellip

Read More...

Legakan Sakit Tulang Belakang dan Lenguh-lenguh Badan

Assalamualaikum Pagi yang indah dan nyaman ni saya nak bercerita pasal topic kat atas tu. Anda pernah rasa tak sakit tulang belakang dan lenguh-lenguh badan terutama sekali selepas bangun dari tidur. Kalau nak tahu itulah simptom yang saya alami. Mungkin sebab siang dah banyak bergerak atau mungkin cara tidur yang salah atau sebrang kemungkinan lain. [&hellip

Read More...