General Archive

Impetigo dan Cara Merawatnya Agar Tidak Menjadi Semakin Kronik

Assalamualaikum Hari ni saya nak bercerita pasal penyakit impetigo. Saya pon baru je dengar tentang penyakit ni dan saya pun buat la sedikit research. Impetigo adalah sejenis oenyakit kulit yang senang berjangkit. Ia biasanya di alami oleh kanak-kanak dan bayi di bahagian muka, leher dan tangan. Impetigo sangat jarang terkena pada orang dewasa. Impetigo terjadi [&hellip

Read More...

Punca Penyakit Kayap dan Cara Merawatnya Sebelum Merebak

Assalamualaikum Kayap ni sejenis penyakit yang disebabkan oleh jagkitan Virus Varicella Zoster (VZV). Ia merupakan sejenis penyakit kulit yang mudah merebak. Kayap ni ada beberapa jenis seperti kayap ular, kayap bunga, kayap jagung dan ada beberapa jenis lagi. Kayap ni akan menyerang urat saraf sekiranya tidak dirawat dengan cepat. Tahap penyembuhan kayap ni bergantung kepada [&hellip

Read More...

Diet Pesakit Diabetes yang Perlu Di Ambil Berat

Diabetes ni salah satu penyakit yang mempunyai peratusan tertinggi di Malaysia ni. Nak buat macam mana kan sebab makanan kat Malaysia ni kebanyakan nya manis dan masin terlebih. Memang makanan manis dan masin ramai peminatnya. Bila makan tak ingat dunia memang lah jadi penyakit. Betul tak? . . Pesakit diabetes perlu tahu bahawa khasiat di [&hellip

Read More...

Keistimewaan Anggur Muscadine Berbanding Dengan Anggur Biasa

Assalamualaikum Selamat petang semua dan moga ceria di hari minggu. Hari ni nak share pasal something yang simple-simple je. Hari ni nak share cerita pasal anggur. Semua tahu anggur ni sejenis buah kan. Tetapi anggur ni banyak jenis tau dan hari ni saya nak cerita mengenai keistimewaan anggur muscadine  berbanding anggur biasa. Anggur muscadine besar [&hellip

Read More...

Cegah dan Rawat Batu Karang Sebelum Parah

Assalamualaikum Semalam ada customer yang bertanyakan tentang rawatan batu karang menggunakan supplement Shaklee. Sebelum tu saya nak bercerita sikit tentang batu karang ni. Ni bukan batu karang kat laut ye. Ni berkaitan penyakit batu karang yang kebiasaanya di alami oleh orang lelaki tetapi ada juga di kalangan wanita yang hadapi masaalah batu karnag ni. Batu karang [&hellip

Read More...

10 Manfaat Bawang Putih Yang Wajib Anda Tahu

Assalamualaikum Malam-malam time orang dah ready nak tidur ni, saya nak bercerita pasal bawang putih. Siapa tak kenal bawang putih? Bukan bawang putih dalam cerita bawang putih dan bawang merah ye. Bawang putih ni kalau tak kenalboleh pergi dapur tanya mak macam mana rupa bawang purih ni. Kebanyakan dalam masakan memang kita guna bawang putih. [&hellip

Read More...

Cegah dan Rawat Bengkak Tonsil Tanpa Antibiotik

Assalamualaikum . Pagi-pagi sempena cuti Chinese New Year ni nak becerita pasal tonsil. Memandangkan cuaca sekarang ni panas memanjang, so senang nak kena tonsil kalau kurang minum air dan tak makan apa2 supplement untuk boost imunisasi. Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel [&hellip

Read More...

Jerebu Sangat Bahaya Untuk Ibu Hamil?

Assalamualaikum Musim-musim jerebu ni memang semua orang risau tentang kesihtan diri dan anak-anak. Memang berkurung dalam rumah dan tak keluar ke mana-mana. Jerebu ni apa ye sebenarnya? Jerebu ni merujuk kepada lapisan tebal kabus asap dengan bahan pencemar udara. Kabus asap ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor: Kebakaran bahan pertanian  dan hutan di Sumatera pada [&hellip

Read More...

Kaedah Rawatan Untuk Pesakit Slip Disc

Assalamualaikum Entry sebelum ni saya ada bercerita mengenai punca berlakunya slip disc, tanda-tanda dan cara mengelakkan berlakunya slip disc. So entry kali ni nak cerita pula mengenai kaedah rawatn untuk pesakit slip disc. Rawatan bagi peskait yang mengalami masaalah slip disc bergantung kepada komplikasi yang mereka alami pada saraf tunjang. Hampir 75% pesakit yang mengalami [&hellip

Read More...

Bahaya Slip Disc Boleh Menyebabkan Lumpuh

Assalamualaikum Hari ni saya tergerak hati untuk bercerita pasal slip disc sebab minggu lepas ada saya ada bertemu dengan mereka yang mengalami masaalah slip disc ni. Jadi dari situ saya membuat sedikit pembacaan berkaitan Slip Disc ni dan ia bukan lah sesuatu yang kita boleh ambil remeh. Slip Disc boleh menyebabkan lumpuh tau kalau tidak [&hellip

Read More...