General Archive

Tips Untuk Mencegah Jangkitan Influenza

Assalamualaikum Baru-baru ni kecoh dengan penularan wabak Influenza yang menimbulkan panik dikalangan orang ramai. Mereka yang senang berjangkit adalah di kalangan kanak-kanak dan golongan tua yang rendah sistem imun.Influenza merupakan penyakit yang disebabkan oleh virus influenza yang menjangkiti salur pernafasan. Ia boleh menyebabkan gejala jangkitan yang ringan mahupun serius. Dalam keadaan tertentu, ia boleh mengancam [&hellip

Read More...

Bronkitis : Jenis, Punca dan Simptom

Assalamualaikum Malam ni terdetik nak menulis tentang penyakit bronkitis atau satu penyakit di mana tiub bronkial yang membawa udara ke paru-paru dijangkiti kuman dan bengkak. Bila keadaan ini berlaku, seseorang itu akan mengalami batuk yang lama dan mengandungi lendir yang lebih banyak. JENIS-JANIS BRONKITIS Penyakit bronkitis ni ada 2 jenis: Bronkitis Akut Bronkitis jenis ni [&hellip

Read More...

Senggugut : Jenis dan Punca-Punca Terjadinya Senggugut Di Kalangan Wanita

Assalamualaikum Senggugut ni biasa kan terjadi di kalangan wanita yang datang bulan. Senggugut ni rasa sakit di bawah abdomen dan bahagian peranakan. Senggugut ni boleh terjadi atas beberapa faktor dan kebiasaanya normal di kalangan wanita yang datang bulan. Tetapi ada juga senggugut yang dikategorikan sebagai kronik. Terdapat 2 jenis senggugut: Senggugut Primer Senggugut jenis ini [&hellip

Read More...

Luka Berkhatan Cepat Sembuh Dengan Set Berkhatan Shaklee

Assalamualaikum Cuti sekolah dah nak habis kan. Mesti ramai yang khatankan anak-anak masa cuti sekolah panjang ni. Ramai ibu bapa yang pening nak bagi luka berkhatan cepat sembuh. Biasala budak-budak bukan pandai dok diam ditambah pula kena berpantang dari segi makan, mana ada budak-budak sanggup bertahan lama-lama. Berkhatan ni seperti kita tahu, ia merupakan istilah [&hellip

Read More...

Review Lexis Suites Penang: Sangat Selesa dan Mewah

Assalamualaikum Bulan lepas sempat bawa anak-anak ke Lexis Suites di Penang. Hotel baru katanya dan ada swimming pool. Memang teruja nak pergi sangat sebab nak pergi yang kat Port Dickson belum berkesempatan. So plan secara mengejut untuk bawa anak-anak sebagai reward untuk diorang. Walaupun hanya satu malam, tapi satu malam yang sangat selesa dan mewah!!! [&hellip

Read More...

Cara Nak Dapatkan Vivix Dengan Cepat dan Pantas

Assalamualaikum Bercerita pasal Vivix ni, sememangnya memang ramai yang dah jatuh cinta dengan Vivix. Ramai sekarang yang cari Vivix sebagai salah satu cara untuk mencegah dan merawat dari penyakit kronik seperti kanser, stroke, sopak, buah pinggang dan penyakit kronik lain. Akan tetapi ramai yang tidak tahu cara nak dapatkan Vivix ni dengan cepat dan pantas. [&hellip

Read More...

Review Testimoni Minyak Herba Asma Mujarab Legakan Batuk dan Selsema

Assalamualaikum Hari ni saja nak review testimoni saya dan anak-anak menggunakan minyak herba asma mujarab ni. Saya tak jual tau..saya hanya pengguna sahaja. Bila ada anak kecil atau baby ni, kerisauan paling utama apabula demam dan batuk. Sebab baby ni tak boleh ambil ubat batuk atau ubat selsema sebelum usia 2 tahun. Jadi kena cari [&hellip

Read More...

Rawat Rambut Gugur Jangan Sampai Jadi Botak

Rambut adalah tisu yang yang paling cepat tumbuh pada tubuh. 35 meter serat rambut dihasilakan setiap hari pada tempurng kepala golngan dewasa. Secara amnya, tempurung kepala ditumbuhi 100, 000 helai rambut (rambut hitam), 80, 000 9rambut merah) dan 120, 000 (rambut perang). Sebanyak 90% tempurung kepala ditumbuhi rambut manakala 10% lagi ‘berehat’. Ia dianggap perkara [&hellip

Read More...

Bahaya Apendik Jika Pecah Di Dalam Perut

Assalamualaikum Hari ni sementara nak tunggu makan malam, sempat nak bercerita mengenai apendik. Dulu saya ingat apendik ni sakit perut biasa-biasa je, tapi sebenarnya sangat bahaya kalau dibiarkan sampai pecah di dalam perut. Jika mengalami sakit perut yang teruk di bahagian kanan, jangan biarkan ianya berlarutan sebab berkemungkinan besar anda mengalami apendik. Sakit apendik dikenali [&hellip

Read More...

Chicken Pox Semasa Hamil Risiko Bayi Cacat

Chicken Pox atau dikenali sebagai cacar air ni disebabkan oleh virus varicella. Chicken Pox ni sering di alami oleh kanak-kanak tetapi orang dewasa juga tidak terlepas dari terkena Chicken Pox ni lebih-lebih lagi bagi mereka yang tak pernah kena jangkitan ni. Bagi ibu hamil semestinya kita nak pastikan yang kandungan kita dalam keadaan sihat dan [&hellip

Read More...