Monthly Archive:: February 2015

Legakan Masaalah Senggugut Teruk Sakit Sampai Berguling

Masaalah senggugut ni memang kebanyakan wanita akan alami. Tak kira yang dah berkahwin atau yang belum berkahwin. Sakit senggugut ni memang macam sakit kontraksi nak bersalin. Pinggang akan jadi lenguh, kaki dan tangan jadi sejuk dan perut macam memulas. ada yang sakit tak teruk sangat tetapi ada yang sakit sampai berguling-guling, muntah dan ada juga [&hellip

Read More...

Cara Hilangkan Parut Chicken Pox Supaya Tak Jadi Parut Kekal

Chicken Pox atau dikenalai sebagai cacar air disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai virus varicella. Ia adalah virus sama yang menyebabkan kayap. Ini ialah jangkitan biasa yang berlaku di kalangan kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Kadang-kadang orang dewasa juga akan terkena chicken pox. Ia merupakan penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak dari seorang ke [&hellip

Read More...

Ubat Tahan Mengantuk Tanpa Kafein dan Dadah

Bila baca tajuk mesti ada tertanya-tanya, ada ke ubat tahan mengantuk dalam dunia ni selain pil kuda?? Teringat dulu masa sekolah ayah memang perasan anak dia ni suka stay up. Kelakarnya keesokan pagi ayah tanya masa dalam perjalanan ke sekolah, makan pil kuda ke sampai boleh stay up hari-hari?haha..mak bapak mana tak risau kalau anak [&hellip

Read More...

Cegah HB Rendah Ibu Hamil Jangan Sampai Kena Warded

Masaalah HB rendah atau HB Low ni sering dialami oleh ibu hamil. Biasa kalau pergi check up di klinik, nurse akan bagi tahu samaada HB ok ataupun HB rendah. Kalau biasa HB rendah memang nurse akan bagi nasihat supaya ambil makanan tambahan yang tinggi kandungan iron atau zet besi. HB maksudnya hemoglobin dalam darah. Fungsinya pulak [&hellip

Read More...

Ubat Tetapkan Haid Tidak Teratur Sampai Suami Pun Bingung

Kitaran haid yang tidak teratur memang menjadi masaalah besar kepada kaum wanita. Ada yg haid mereka datang lebih dari 15 hari sehingga sebulan sampai suami pon pening bila la isterinya akan bebas dari haid (faham-faham sendiri lah kan..hehe). Ada orang haidnya kadang-kadang datang, kadang-kadang tak datang sehingga menyukarkan untuk planning kehamilan. Sesetengah dari wanita yang [&hellip

Read More...

Azab Sembelit Dalam Pantang Sampai Serik Nak Beranak

Sembelit memang ditakuti oleh semua orang lebih-lebih lagi bagiyang alami sembelit dalam pantang. Azab nya sembelit ni sampai satu tahap serik nak bersalin tau. Bukan serik nak beralin sebab sakit nak bersalin tapi sebab sembelit ni. Bagi yang pernah mengalami memang akan tahu rasanya dan memang sangat-sangat menakutkan kalau sembelit dengan luka belum sembuh. Pengalaman [&hellip

Read More...

Sakit Tulang Belakang Sembuh Sampai Tak Jadi Operate

Dianggarkan 80 peratus orang dewasa pernah mengalami masalah sakit belakang dalam kehidupan mereka dan kira-kira 50 peratus pula mengalami sakit leher atau sakit tengkuk. Malah, sakit belakang dan sakit tengkuk atau leher adalah kesakitan paling lazim yang memaksa pesakit bertemu doktor, selain menjadi penyebab utama kecacatan, meninggalkan kerja dan membabitkan kos penjagaan kesihatan yang tinggi. Secara [&hellip

Read More...