Assalamualaikum

Hari ni topik menjurus kepada suami atau insan bergelar lelaki. Kalau bercakap bab kesuburan..siapa yang selalu terkena?? Semestinya kaum wanita dan isteri. Sukar dapat hamil..isteri yang disalahkan. Lambat hamil dan kurang subur, isteri atau wanita juga yang disalahkan. Sebenarnya bila bercakap bab kesuburan, kedua-dua pihak samaada suami atau isteri perlu berlapang dada dengan membuat pemeriksaan doktor. Kadang-kadang masaalah ketidaksuburan juga dihadapi oleh kaun lelaki atau suami terutama sekali berkaitan kualiti sperma.

sperma

Ada satu cerita orang yang saya kenal..dah berbelas tahun tahun kahwin tetapi tidak mempunyai cahaya mata. Isteri sudah membuat pemeriksaan doktor dan tiada masaalah berkaitan keburan. Tetapi si suami memang refuse nak jumpa doktor. Isateri ajak jumpa doktor pon dia tak mau. Mungkin sebab ego kot kan. Ye lah kalau dah check nanti dan masaalah berpunca daripada si suami, mesti si suami rasa rendah diri sebab macam biasa lelaki lebih pentingkan egonya. Tapi isteri ni tak kisah pun sebenarnya. bukannya si isteri boleh kahwin dua..betul tak??

Berbalik kepada masaalah ketidaksuburan lelaki ni, lelaki biasanya mengalami masaalah ketidaksuburan bila usia makin meningkat. Sebenarnya semakin tua usia seseorang lelaki, semakin kurang penghasilan sperma walaupun ada yang cakap life begins at fourty..akan tetapi jumlah sperma tak bertambah malah makin berkurang. Jangan ambil mudah dengan masaalah ini sebab ia boleh memberi kesan kepada kehidupan seksual.

Penjagaan kesihatan dan panduan pemakanan mampu memberi rangsangan dalam usaha meningkatkan semua jumlah sperma. Dua aspek ni penting bagi mengelakkan jumlah penghasilan sperma terjejas dan memusnahkan harapan untuk mendapat zuriat. Antara tips rangsang jumlah sperma yang boleh di amalkan adalah:

kurangkan berat badan1. Kurangkan Berat Badan

Biasanya selepas kahwin, golongan suami akan mengalami masaalah perut buncit. Ini mungkintanda anda bahagia tetapi awas kerana ia boleh membawa kepada masaalah ketidaksuburan. Kalau nak tahu, keghairahan sesksual akan meningkat apabila si lelaki atau suami dapat mengurangkan ukuran perut yang buncit. Jadi para isteri sekalian, make sure perut suami anda sentiasa slim.

Rasionalnya seorang lelaki atau suami perlu mengurangkan berat badan adalah kerana lazimnya testosteron teruirai di dalam tisu tubuh dan lemak badan boleh menyebabkan testosteron terhapus lebih cepat. Jadi dengan mengurangkan lemak di perut, anda dapat meningktkan jumlah testosteron.

senaman bertinggung2. Senaman Bertinggung

 Senaman di bahagain pinggang dan ke bawah ni nampak je remeh tapi sebenanrya cara ini dapat tingkatkan aliran darah ke bahagian pelvis. So amalkan lah sebab ia adalah satu cara untuk rangsang produksi sperma.

walnut3. Makanan Walnut

Amalkan makan kacang walnut, badan atau apa sahaja yang mengandungi asid amino yang dipanggil arginine. Arginine ni menggalakkan satu proses yang dipanggil nitric-oxide release yang melonggarkan urat darah agar dapat meningkatkan aliran darah.

saderi4. Makan Saderi

Kalau nak tahu sayur saderi mempunyai kalori yang rendah dan kaya serat serta kalsium. Ia dikatakan mengandungi hormon seperti yang terhasil melalui peluh lelaki yang mampu mengghairahkan wanita.

kolestrol5. Kurangkan Kolestrol

Aliran darah yang lancar penting untuk aktiviti seks. Paras kolestrol memainkan peranan yang penting bagi melancarkan peredaran darah. Jadi dengan mengurangkan aras kolestrol , akan menjadikan aliran darah lebih lancar dan menigkatkan dorongan seks.

6. Cegah Awal Penyakit

Sekiranya rasa sakit semasa membuang air kecil, mengalami pendarahan atau rasa tidak selesa, segera dapatkan rawatan jika ia berlarutan selama beberapa hari kerana ia berkemungkinan ada kaitan dengan kesuburan.

7. Rutin Periksa Zakar

Amalkan pemerikdaan zakar anda sendiri setiap enam bulan sekali. Jika didapati  sebarang benjolan, pastikan segera berjumpa doktor bagi mengenal pasti masaalah kerana mungkin ia berkaitan dengan kanser zakar.

medical check up8 Lakukan Pemeriksaan Fizikal Setahun Sekali

Pemeriksaan tekanan darah, kolestrol dan paras testosteron secara berkala disarankan setahun sekali. Ia bagi mengenalpasti sebarang masaalah kesihtan yang mungkin menjejaskan kehidupan seksual anda. Pemeriksaan diperngkat awal dapat mengelakkan masaalah yang lebih serius.

komunikasi dengan pasangan9. Berkomunikasi Dengan Pasangan

Si isteri lebih mengenali tubuh pasangannya berbanding diri sendiri. Justeru dengan mendengar pandangan  si isteri mungkin ia dapat membantu si suami meningkatkan pencapaian seksual dan memberi kepuasan bersama.

Selain tips di atas, suami yang mengalami masaalah ketidaksuburan dan mengalami masaalah sperma yang kurang atau tidak berkualiti boleh juga amalkan Vitamin E dan Zinc. Vitamin E dan Zinc dapat membantu meningkatkan libido sekali gus menghasilkan sperma yang berkualiti dan bergerak pantas menuju ke ovum.

Ingin dapatkan Produk Shaklee??? Boleh order sendiri gunakan Kad Kredit atau Kad Debit boleh direct tekan di bawah. If nak order direct dengan saya pon boleh.

 

INGIN DAPATKAN PENJIMATAN BERGANDA DENGAN JADI AHLI??

Untuk dapatkan penjimatan berganda, anda boleh daftar sebagai Ahli Shaklee. Anda akan mendapat penjimatan sebanyak 15-30% jika daftar sebagai Ahli Shaklee. Untuk keterangan lanjut berkaitan pendaftaran keahlian, boleh terus hubungi saya.

**Pastinya anda ingin ketahui CARA UNTUK JOIN AHLI
**Pasti nya anda ingin tahu KELEBIHAN JOIN SHAKLEE
**Anda pasti teruja kerana BUSINESS SHAKLEE BOLEH DIWARISI
Farhah&Jamil (881663) 
SMS/Wassap: 0129478477